Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

CKP slog till mot kriminella gänget United Brotherhood - hundratals vapen och tiotals kilogram narkotika har beslagtagits

Från 2019
Uppdaterad 09.09.2019 19:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
Centralkriminalpolisens presskonferens om förra veckans husrannsakningar och gripanden - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förra veckan utförde CKP flera husrannsakningar på flera olika håll i Finland, de mest uppmärksammade skedde i Borgå och Tusby. Då gavs inte mycket information om fallet, men nu avslöjar CKP att det handlar om ett enormt fall av organiserad brottslighet.

Den information vi fick i fredags, en dag efter polisinsatsen, var endast att CKP har inlett en förundersökning om grova narkotikabrott, husrannsakningar har gjorts, någon har gripits och ingen utomstående var i fara.

För att undvika ryktesspridning meddelade CKP också att fallet inte har kopplingar till händelserna där två poliser skottskadades i Borgå i slutet av augusti.

Under måndagen höll CKP en pressträff där det framkom att det handlar om en enorm helhet där man utreder organiserad brottslighet på olika håll i landet. Det handlar om bland annat grova narkotikabrott, vapenbrott och penningtvätt.

Det är gruppen United Brotherhood och dess underavdelning Bad Union som är föremål för utredningar.

Cirka 20 personer häktade

Det har redan under flera års tid förekommit flera utredningar mot gängen, men den stora insatsen förra veckan började förberedas först för ett drygt år sedan.

Polisen slog till på flera olika orter: Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Lahtis, Joensuu, Vanda, Borgå och Helsingfors.

Cirka 20 personer är häktade just nu, en del av dem hör till United Brotherhoods högsta ledare.

Över 150 vapen, 55 kilo narkotika och över 150 000 ecstasytabletter har beslagtagits.

Kopplingar till fallet Aarnio

Polisen beslöt att man måste agera eftersom organisationernas verksamhet började bli för omfattande, samtidigt som de hade för bra koll på hur myndigheterna agerar för att stoppa organisationerna.

Ari Lahtela från CKP säger att organisationerna har fått insiderinformation direkt av polisen. Han preciserar att det hör ihop med fallet Jari Aarnio, men exakt hur det har gått till eller om Aarnio själv gjort sig skyldig till något berättar han inte.

Enligt Brottspåföljdsmyndigheten har United Brotherhood en stark ställning även inom fängelserna i Finland där ligan bedriver narkotikahandel och använder bland annat hot, våld och utpressning för att kontrollera fångar som inte hör till organisationen. Även personalen på fängelserna är utsatt.

Riksåklagarämbetet har grundat en särskild grupp med åklagare som har jobbat med fall kopplade till United Brotherhood och Bad Union. Som mest har 18 åklagare jobbat med fallen.

Riksåklagarämbetet har för avsikt att försöka få United Brotherhood och Bad Union förbjudna. Det ska ske med hjälp av föreningslagen. Organisationerna betraktas som oregistrerade föreningar.

Här kan du läsa vår direktrapportering från CKP:s pressträff:

Diskussion om artikeln