Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parlamentet förkastade Boris Johnsons krav på nyval - fortsatt kaotiskt i den brittiska brexitsagan

Från 2019
Premiärminister Boris Johnson gestikulerar under natten debatt i det brittiska parlamentet
Bildtext Premiärminister Boris Johnson fick inte sitt krav på nyval godkänt den här gången heller.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det brittiska parlamentet förkastade i natt igen premiärminister Boris Johnsons krav på nyval. Samtidigt inleddes den fem veckor långa påtvingade pausen i parlamentets arbete.

Regeringen samlade 293 av parlamentets 650 ledamöter bakom sitt förslag om nyval vilket är långt ifrån den två tredjedels majoritet som hade krävts.

Resultatet var väntat eftersom oppositionen under debatten upprepade att det inte kommer att bli nyval innan det är säkert att regeringen inte för Storbritannien ut ur EU utan ett utträdesavtal.

Oppositionen litar inte på att premiärminister Johnson inte skulle försöka utnyttja valet för att genomföra ett så kallat hårt brexit.

– Jag är inte beredd att riskera den katastrof som ett påtvingat avtalslöst utträde skulle innebära för oss, sade oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

Oklart vad regeringen planerar

Johnson upprepade under nattens debatt att han räknar med att uppnå ett nytt utträdesavtal med resten av EU, men att han i vilket fall som helst kommer att föra ut Storbritannien ur unionen den sista oktober.

‒ Den här regeringen kommer inte att ytterligare skjuta upp brexit, sade premiärministern.

Uttalandet står i strid med den lag som fick sitt slutliga godkännande i måndags. Lagen slår fast att premiärministern måste be om en tre månader lång uppskjutning av brexit om det inte finns något avtal den 19 oktober.

Det är oklart om premiärministern och regeringen kommer att följa lagen eller försöka hitta en väg kring den.

Premiärministern har tidigare sagt att hellre skulle dö i ett dike än skjuta upp brexit. Samtidigt har hans talesman uppgett att regeringen kommer att följa lagen.

Parlamentet röstade på måndagen också igenom en kläm som tvingar regeringen att offentliggöra en rad handlingar om förberedelserna inför ett avtalslöst brexit.

Parlamentet kommer nu att vara stängt i fem veckor och sammanträder nästa gång den 14 oktober, det vill säga drygt två veckor före brexitdatumet.

Källor: BBC, Reuters, AFP