Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ta elflyget över till Umeå i framtiden – Kvarkenrådet vill satsa på ny flygtrafik

Från 2019
Uppdaterad 10.09.2019 11:10.
Ett vitt elflygplan i luften.
Bildtext Elflygen skulle vara ett komplement till den reguljära flygtrafiken. Elflyget på bilden har utvecklats av svenska Heart Aerospace.
Bild: Heart Aerospace

Nu finns planer på flygtrafik med eldrivna flygplan i Kvarkenområdet. Det är Kvarkenrådet som har lämnat in en förstudieansökan för att utveckla idén.

– Förutom Vasa och Umeå flygplatser har vi flera mindre flygplatser i regionen som skulle kunna fungera bra i det här sammanhanget, säger Joakim Strand (SFP), riksdagsledamot och Kvarkenrådets ordförande.

Han påpekar att satsningen kunde ge också andra positiva effekter för Vasaregionen.

Tre män i kostym står och samtalar. I bakgrunden syns en vit skärm med bilder på elflygplan.
Bildtext Jarl Sundqvist från Concordia tillsammans med Mathias Lindström från Kvarkenrådet och riksdagsledamot Joakim Strand.
Bild: Yle/Anna Ruda

– Om vi visar att vi är intresserade av elflyg kan vi också bli intressanta för internationella batterifabriker, säger Strand.

– Företagen i Kvarkenregionen satsar stort, vi-andan och viljan att tillsammans förnya, testa och skapa en stark region är faktorer som driver oss, säger Strand.

Ansökan ska lämnas in 2020

Enligt Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet, har regionens aktörer visat stort intresse att delta i projektet.

– Vi är beredda att göra det här till vårt nya flaggskeppsprojekt. Elflygens nuvarande uppskattade aktionsradie och funktion passar väl in i vår geografiskt långsträckta region. Det skulle drastiskt minska restiderna och gynna näringsliv, kulturliv och offentlig samverkan i regionen, säger Lindström.

Elflygen skulle vara ett komplement till den reguljära flygtrafiken. Tanken är att lämna in en ansökan för att göra Kvarkenregionen till en testbädd för elflyg redan i början av 2020.

Diskussion om artikeln