Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Är det okej att jaga en minderårig bilist i 150 kilometer i timmen? Så här resonerar polisen

Från 2019
Polisbil vid olycka.
Bildtext Polisen har skyldighet att avstå från åtgärd om de bedömer att situationen blir farlig för förare och utomstående.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Natten till söndagen pågick en biljakt som slutade på sjukhus för några barn i Torneå. En 12-åring försökte fly undan polisen i en hastighet på över 150 kilometer i timmen. Frågan är hur polisen resonerar när de bestämmer sig för att följa efter någon i hög hastighet?

Överkommissarie Kjell Nylund från polisyrkeshögskolan berättar att det egentligen inte finns några konkreta bestämmelser som avgör om man tar upp en biljakt, eller efterföljning som polisen föredrar att kalla det.

Allting handlar om lagen, polislagen och en helhetsbedömning av situationen. Varje fall bedöms enskilt och tillvägagångssättet formas därefter.

– Det som är problematiskt är att situationen förändras hela tiden och att man måste fatta nya beslut om och om igen.

Kjell Nylund är ansvarig för den svenskspråkiga polisutbildningen vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors.
Bildtext Överkommissarie Kjell Nylund berättar att polisen inte tar upp en efterföljning för skojs skull.
Bild: Yle/Anna Savonius

Omgivning och förhållanden spelar roll

Nylund berättar att polisen har skyldighet att avstå från åtgärd om de exempelvis bedömer att situationen blir farlig för förare eller utomstående.

Även vilka vägar man rör sig på, vilken tid på dygnet det är, övrig trafik, antalet passagerare i fordonet, väderleken, föret och omgivning inverkar på åtgärderna och polisens beslut.

– Det säger ju sig självt att om en händelse utspelar sig på natten och förhållandena är goda, så är situationen helt annan än i rusningstrafik.

Samtidigt ska man också beakta om det är ändamålsenligt att stanna ett fordon med tvång.

Polisen måste fatta snabba beslut

Överkommissarie Nylund vill inte ta ställning till om polisen agerade rätt eller fel i Torneå då de jagade 12-åringen i hastigheter runt 150 kilometer i timmen.

– Det beslutet togs av de tjänstemän som befann sig på platsen och som har mera information om ärendet än vad vi andra har och känner till.

Nylund poängterar att polisen ofta är tvungen att fatta snabba beslut och att media knappast känner till alla detaljer i fallet.

– Inte gör man det här för skojs skull. Antagligen finns det bakgrundsinformation som har lett till beslutet att bilen ska stannas för att undvika mera skada.

Polisen får kritik oavsett

Överkommissarie Nylund berättar att polisen antagligen skulle ha fått kritik oavsett hur de skulle ha agerat i Torneå.

– Om polisen hade avbrutit och någon utomstående eller det flyende fordonets chaufför själv skadat sig eller till och med omkommit, skulle polisen då fått kritik för att de inte skött sitt jobb?

Att det i det här fallet var frågan om en ung person som körde bilen, bidrar även till helhetsbedömningen.

Enligt Nylund kunde polisen knappast med säkerhet veta hur ung personen var och inte heller veta om personen var berusad eller till och med narkotikapåverkad.

– Alla känner vi till vad en berusad eller narkotikapåverkad person i trafiken kan ställa till med.

– Man fattar sitt beslut utgående från hur situationen är vid den tidpunkten. Beslutet måste sedan omprövas under resans gång. Om situationen förvärras och ändamålsenligheten inte uppfylls, så måste man kanske avbryta efterföljningen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln