Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Antalet spelautomater i butiker och kiosker minskar - köpman: Då måste vi väl bara sälja fler bullar

Från 2019
Uppdaterad 12.09.2019 07:02.
Spelautomater på rad.
Bildtext Spelautomaternas vara eller icke vara på allmänna platser väcker debatt.
Bild: Yle/Mira Bäck

Spelbolaget Veikkaus ska minska på antalet spelautomater i butiker och kiosker runtom i landet. Det här kan hjälpa dem som är spelberoende men också påverka inkomsterna för företagare på mindre orter.

Veikkaus styrelseordförande Olli-Pekka Kallasvuo och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) meddelade nyligen att det statsägda spelbolaget Veikkaus ska se över sin strategi.

Som en del i det här ska man minska på antalet spelautomater i butiker och kiosker med 3 000. Just nu har Veikkaus 18 500 spelautomater på sådana platser och dessutom 3 000 spelautomater i skilda spelhallar.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd hade 124 000 finländare problem med penningspel 2015. De lättillgängliga spelautomaterna är särskilt problematiska.

Närbild på en spelautomat och en hand som trycker på en stor knapp där det står pelaa.
Bildtext Pelaa, spela, uppmanar automaten.
Bild: Yle/Mira Bäck

En undersökning som Uutissuomalainen har låtit göra visar att majoriteten av finländarna vill att spelautomater ska flyttas till separata lokaler.

Dessutom har över 30 000 finländare skrivit under ett medborgarinitiativ om att helt ta bort spelautomater från butiker, kiosker, restauranger och bensinmackar.

Att ta bort spelautomater kan hjälpa personer som har svårt att gå förbi dem på butiksresan, men också vålla huvudbry för företagare som behöver inkomsterna som spelautomaterna inhämtar.

Kunderna förväntar sig kunna spela

Precis där man ska svänga av från motorvägen för att köra in till Lovisa ligger Neste K Ankkurituuli, en kombinerad bensinstation, affär och restaurang. Innanför dörren står sju spelautomater på rad.

Två män dricker kaffe och knäpper på automaterna. Olika sorters pling skvallrar om vinster och förluster.

Att bli av med en eller flera av spelautomaterna skulle vara en mycket dålig sak, enligt köpman Stefan Möller.

- Speciellt på ett sådant här lunchställe är det många kunder som tar sig en liten stund och spelar bort sin tid om de har någon slant i fickan. Jag skulle säga att kunderna i hög grad önskar att möjligheten finns, säger Möller.

En man står bredvid en rad med spelautomater.
Bildtext Stefan Möller tycker inte det skulle vara bra att plocka bort spelautomater.
Bild: Yle/Mira Bäck

Han tror att kundströmmarna kan påverkas om spelautomaterna tas bort eller om antalet minskar.

- Spelautomaterna är någonting som hör till på ett sådant här ställe, säger Möller.

Inkomster för ombudet

Veikkaus betalar ett arvode till ombudet, till exempel en affär eller en kiosk, för att få ha sin automat i ombudets lokaler under ombudets övervakning.

Arvodet, eller täckningsbidraget som det kallas, är 17 procent av nettoinkomsterna från spelautomaten.

Det är klart att täckningsbidraget har en betydande roll, särskilt när man inte finns på en stor ort med massor av andra inkomstkällor

Stefan Möller, köpman vid Neste K Ankkurituuli i Lovisa.

Veikkaus försäljningschef Marko Peltokorpi sa nyligen till MTV Uutiset (på finska) att en spelautomat i genomsnitt ger 30 000 euro i avkastning per år.

Efter skatt får ombudet i genomsnitt 4 500 euro per spelautomat per år. Hur stor summan egentligen är beror förstås på hur mycket kunderna spelar.

- Några summor kan jag inte nämna men det är klart att täckningsbidraget har en betydande roll, särskilt när man inte finns på en stor ort med massor av andra inkomstkällor, säger Stefan Möller.

Identifieringstvång på gång

I ett ställningstagande som K-gruppen skickat ut till sina köpmän skriver man att K-gruppen också i fortsättningen kommer att arbeta för att främja ansvarsfullt spelande.

Det här till exempel genom samarbete med Veikkaus angående den kommande spelaridentifieringen.

Enligt den förnyade lotterilagen krävs det identifiering för att kunna använda spelautomater som finns i till exempel kiosker och butiker från och med 2022.

Veikkaus börjar ta i bruk identifieringen stegvis redan innan 2022.

Genom identifiering via ett Veikkauskonto går det att gallra bort alla minderåriga spelare. Dessutom ska spelaren kunna bestämma en personlig gräns för hur mycket spelandet får kosta.

Närbild av spelautomat
Bildtext Snart behövs ett Veikkauskonto för att spela. Det går att identifiera sig vid många automater redan nu, men det är ännu inte obligatoriskt.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Stefan Möller i Lovisa hoppas att identifieringen ska hjälpa till med att minska spelrelaterade problem. Att ta bort spelautomater tror han inte att har så stor verkan eftersom det ändå går att spela via nätet.

- Det är som med mycket här i livet. Om något förbjuds så hittas det andra vägar att göra det ändå, säger Möller.

Ibland försöker minderåriga spela på Ankkurituulis automater, men enligt Möller är personalen bra på att hålla koll och gå emellan.

Det finns spelautomater i nästan alla av K-gruppens affärer i Finland. I alla K-butiker förutom K-Citymarket är det köpmannen som väljer om man vill ha spelautomater, men Veikkaus bestämmer antalet.

K-gruppen framhäver att spelautomaterna är både viktiga inkomstkällor och en önskad tilläggsservice särskilt för små närbutiker.

Följer med situationen

Vid handelslaget Varuboden-Osla säger Bengt Vinberg som är branschdirektör för markethandeln att de har diskuterat frågan om Veikkaus spelautomater. De följer med situationen och fattar inte några snabba beslut.

- Det som vi nu siktar på är att det ska bli så att säga betvingad identifiering till spelautomaterna 2022, så att det blir åtminstone full koll på det att åldern uppfylls.

Det innebär att alla som spelar på spelautomater är tvungna att registrera sig.

Bengt Vinberg, kedjedirektör för Varuboden
Bildtext Bengt Vinberg. Arkivbild.
Bild: Yle/Oscar Romero

Redan nu kan de anställda stänga av spelautomaterna med fjärrkontroll från kassan om de lägger märke till att minderåriga spelar.

- Vi har varit noggranna med det, betonar Bengt Vinberg.

När det gäller spelberoende säger han att Varuboden-Osla inte skulle ha lagt märke till att det skulle vara något större problem.

- Jag är inte heller helt säker att det är vår uppgift att hålla koll på det.

Varuboden-Osla har verksamhet i Nyland och på Åland. Handelslaget har ungefär 140 spelautomater i sina affärer i Nyland. På Åland har Ålands penningautomatförening Paf spelmonopol.

Klarar sig

Varuboden-Oslas Bengt Vinberg säger att de klarar sig ekonomiskt fastän spelautomaterna skulle flytta bort från mataffärerna. Han poängterar i alla fall att spelautomaterna har en viktig funktion speciellt på små orter.

- För mindre affärer kan ekonomin spela in. Där det finns få människor på orten och inte så stor omsättning i butiken kan spelautomaterna innebära lite mer inkomster.

Två män spelar på spelmaskiner.
Bildtext Många väljer att spela bort en stund om de råkar ha extra slantar i fickan.
Bild: Yle/Mira Bäck

Varuboden-Osla får en liten provision eftersom Veikkaus har spelautomater i affärerna, berättar Bengt Vinberg.

Han säger sig vara oroad för vad det betyder för till exempel idrotten om affärer försvinner.

- Vi ska komma ihåg att en stor del av intäkterna från spelautomaterna går till välgörande ändamål. Skulle det hända att de tas bort skulle det bli ett stort gap i hjälpverksamheten. Det måste man komma ihåg.

Enligt spellagen ska 53 procent av Veikkaus vinst användas för att främja idrott och fysisk fostran, vetenskap, konst och ungdomsarbete.

43 procent ska användas för att främja hälsa och social välfärd och 4 procent ska användas för att främja hästuppfödning och -sport.

Måste sälja fler bullar

Patrik Karlsson är köpman vid K-Market Haiko i Borgå. I Karlssons affär finns två spelautomater. Han anser inte att butiken skulle påverkas nämnvärt om någon av dem skulle tas bort.

- Jag tror inte att någon kommer hit bara för att spela, säger Karlsson.

Tiden utvisar var Veikkaus börjar skära ner på antalet automater, i stormarknader eller hos småföretagare

Kirsi Leino, innehavare av Forsby Café

K-butiken i Haiko är inte beroende av arvodet som Veikkaus betalar sina ombud.

- Jag tror att mindre kiosker påverkas mera, säger Karlsson.

Flera köpmän vi talat med vill inte spekulera i följderna av Veikkaus beslut så länge det inte är klart vilka ställen som blir av med sina spelautomater.

Det säger också Kirsi Leino som äger Forsby Café i Lovisa. Caféets två spelautomater är i användning nästan hela tiden.

Ett svart hus med ett vitt lågt staket utanför. Framför huset syns asfalt och bakom huset grå himmel. På taket finns en skylt där det står Koskenkylä Forsby med en bild av en kaffekopp.
Bildtext Forsby Café.
Bild: Yle/Mira Bäck

- Visst är automaterna viktiga för oss, en inkomstkälla. Tiden utvisar var Veikkaus börjar skära ner på antalet automater, i stormarknader eller hos småföretagare, säger Leino.

Mervi Väkiparta som är köpman vid flera R-kiosker i Borgå och Mäntsälä tycker lika.

- Jag stressar inte över saken. Vi får se vad som händer. Om vi i framtiden har färre spelautomater så måste vi väl bara sälja fler bullar och pizzabitar, konstaterar Väkiparta.

12.9.2019: Spelautomater är viktiga för mindre butiker och inget problem med matsvinn vid Inveons kocklinje

20:38

Diskussion om artikeln