Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisapolitiker är oroliga för stadens ekonomi: ”Det krävs krafttag och smärtsamma beslut”

Från 2019
Rådhuset i Lovisa
Bildtext Lovisa har många stora investeringar på kommande, men nu kan det hända att vissa av dem skjuts på framtiden. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Förra veckan klarnade det att Lovisa stad ser ut att gå cirka 10 miljoner euro på minus i år. Nu vill stadsstyrelsen att tjänstemännen kommer med bättre förslag på hur man kan spara pengar.

Stadsstyrelsen i Lovisa hade delårsrapporten för årets sex första månader på sitt bord på måndagen.

Styrelsemedlem Tom Liljestrand (SFP) kom med ett tilläggsförslag som går ut på att ledningen tar tag i ekonomin på ett bättre sätt och kommer med betydande åtgärdsförslag senast i oktober.

Dessutom blir det investerings- och planeringsstopp för projekt som ännu inte har påbörjats.

Stadsstyrelsens beslut

När Yle Östnyland ringer upp Tom Liljestrand konstaterar han att han nog är orolig för Lovisas ekonomi.

– Jag har varit med om det förr, då Liljendal hade några svåra år. Det kräver krafttag och smärtsamma beslut. Vi måste se över alla områden, inklusive personalkostnader, köptjänster och strukturer, säger han.

Tom Liljestrand
Bildtext Tom Liljestrand vill se kraftigare tag för att få ordning på stadens ekonomi.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

För ungefär ett år sedan fattade politikerna beslut om diverse balanseringsåtgärder, som att minska på personalkostnaderna och sjukfrånvaron bland stadens anställda. De här åtgärderna har de facto lyckats.

– Men situationen har ändrat drastiskt i år.

Planerings- och investeringsstopp

Orsaken till att stadens ekonomi har försämrats är att Lovisas befolkningsantal har sjunkit och inkomsterna minskat, enligt Tom Liljestrand. Nu anser han att servicen måste bli billigare i proportion till det här.

Stadsstyrelsen uttryckte sin oro för ekonomin redan i början av juni då rapporten för årets fyra första månader låg på bordet.

– Redan då ansåg vi att det finns saker i årets budget som kan lämnas ogjorda för att spara, men nu har allt rullat på enligt budgeten. När budgetberedningen för nästa år kommer i gång behöver vi ett åtgärdsprogram med nya, kraftigare åtgärder för att få ner våra kostnader, säger Liljestrand.

Det är onödigt att bränna pengar på sådant som kanske skjuts framåt eller eventuellt inte förverkligas

― Tom Liljestrand

SFP-gruppen anser att staden måste införa ett planerings- och investeringsstopp för projekt som ännu inte har påbörjats. Stadsstyrelsen omfattade det här förslaget.

Tom Liljestrand säger att påbörjade projekt, som skolbyggena och renoveringen av Societetshuset, så klart skulle slutföras. Det finns också en diger investeringsplan (planen finns på sidan 136 i dokumentet) som gjordes upp i fjol när stadens ekonomi var bättre.

Nu vill stadsstyrelsen att fullmäktige tar ställning till investeringarna på nytt, och framför allt till tidtabellen.

– En del borde skjutas framåt tills ekonomin ser bättre ut igen. Stora projekt kräver planering och köp av sakkunnigtjänster, men det är onödigt att bränna pengar på sådant som kanske skjuts framåt eller eventuellt inte förverkligas, konstaterar Liljestrand.

"Vi vill ha fler förslag"

Kort sagt är stadsstyrelsen inte nöjd med de åtgärdsförslag som tjänstemännen hittills har kommit med.

I och med att nämndernas budgetberedning för nästa år står för dörren ville stadsstyrelsen, enligt Liljestrand, föra fram sin önskan om större åtgärder för att få ordning på ekonomin.

– Stadsstyrelsen ansvarar för verksamheten men det är tjänstemännen som ska komma med förslag för oss att ta ställning till. Med andra ord önskar vi mer förslag än det nu finns, säger Liljestrand.

Diskussion om artikeln