Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En av Finlands största affärer avgörs nu - Kone på väg att köpa Thyssenkrupps hissar

Från 2019
Uppdaterad 11.09.2019 06:57.
Thyssenkrupp i Duisburg, Tyskland
Bildtext Stålkoncernen Thyssenkrupp i Duisburg, Tyskland
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I dag väntas det klarna om hissbolaget Kones köp av tyska Thyssenkrupps hisstillverkning kan bli av. Enligt tidningsuppgifter ska det tyska bolagets styrelse ta ställning till vad man ska göra med sin hissverksamhet.

För den traditionstunga tyska ståljätten med omkring 160 000 anställda har de senaste åren varit svåra.

Man har gjort felinvesteringar som har kostat miljarder och den planerade fusionen med den indiska ståltillverkaren Tata Steel kunde aldrig genomföras.

Den senaste prestigesmällen kom så sent som i förra veckan då Thyssenkrupp tvingades lämna DAX-aktieindexet för de trettio största börsnoterade tyska bolagen.

Platsen på listan gick nu i stället till motortillverkaren MTU Aero Engines i München.

Stålkoncernen Thyssenkrupp i Essen, Tyskland
Bildtext De senaste åren har varit svåra för den tyska stålkoncernen Thyssenkrupp.
Bild: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Finland blir världens största hisstillverkare?

För att fylla kassorna och för att ta koncernen ur krisen ser man nu på olika alternativ för den lönsamma hisstillverkningen och det är här Kone kommer in i bilden.

Kone är tillsammans med bland andra japanska Hitachi en av de möjliga köpare som Thyssenkrupps ledning har varit i kontakt med och från Kones sida har man visat öppet intresse för köpet.

Styrelsen för Thyssenkrupp väntas enligt tidningen Handelsblatt redan i dag ta ställning till vad man ska göra med hisstillverkningsenheten.

Förutom att sälja till ett annat bolag i branschen har man också fört fram möjligheterna att börslista hissverksamheten eller att sälja den till intresserade investerare.

Det senare skulle framför allt vara ett sätt att snabbare få in pengar i det krisdrabbade Thyssenkrupp eftersom en försäljning utanför branschen knappast betyder att EU-kommissionen behöver granska affären.

Om det ändå kommer till en affär med Kone, så skulle det betyda att det finländska bolaget blir ledande hisstillverkare i världen. Det vill säga om EU-kommissionen i så fall ger grönt ljus för köpet.

Diskussion om artikeln