Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Småföretagen klagar på tuffare lånevillkor - snabblånen ökar snabbt i popularitet

Från 2019
Ett finger trycker på en pekskärm.
Bildtext Tuffare lånevillkor har lett till lett till små och medelstora företag har börjat lyfta snabblån. Snabblåneföretagen erbjuder finansiering på mycket varierande villkor och hos en del av dem är räntenivån mycket hög.
Bild: Lehtikuva

De små och medelstora företagens framtidstro har blivit sämre sedan våren. Ett oroande drag är att allt flera småföretag förlitar sig på snabblån.

Företagens försämrade kreditvärdighet syns också i de små och medelstora företagens låneupptagning. Enligt den färska SME-företagsbarometern har färre än vartannat företag lån från en bank eller annat finansieringsinstitut.

Användningen av extern finansiering har minskat något jämfört med våren. Inte mindre än 45 procent av de små och medelstora företagen rapporterade att det har blivit svårare att få lån.

Det här har lett till att snabblånen har ökat mest bland de nya finansieringskällorna. Snabblåneföretagen erbjuder finansiering på mycket varierande villkor och hos en del av dem är räntenivån mycket hög.

Hela fyra procent av de små och medelstora företagen uppger att de har lyft snabblån.

Bakom SME-företagsbarometern står Företagarna i Finland, statliga finansieringsbolaget Finnvera och Arbets- och näringsministeriet.

Diskussion om artikeln