Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Norska hundar får inte delta i VM i Finland efter att över 20 hundar dött i mystisk bloddiarré

Från 2019
En hund hoppar över ett hinder på en agilitytävling.
Bildtext I agility ska hunden på korrekt sätt ta sig igenom en hinderbana så snabbt som möjligt.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Nästa vecka, 19-22 september, ordnas världsmästerskapen i agility i Åbo. Evenemanget samlar närmare 500 hundar från 41 länder. Eller det var i alla fall planen, ändå tills norska hundar började insjukna i bloddiarré under den senaste månaden. I nuläget har 21 hundar dött i sviterna av sjukdomen, vilket naturligtvis också uppmärksammats i Finland.

- Vi följer med läget hela tiden, poängterar projektledare Yrjö Kokkonen.

Det är den Finska Kennelklubben och Livsmedelsverket som officiellt har ärendet på sitt bord och tävlingsarrangörerna är i daglig kontakt med dem. De är de som håller kontakten till Norge och till den internationella kennelfederationen och fattar besluten om deltagandet. Världsmästerskapstävlingarna följer sedan besluten från högre ort.

Ville koira agilityn sm-kisoissa
Bildtext FM-tävlingarna i agility ordnades i Vanda i slutet av augusti.
Bild: Tanja Heino/Yle

I nuläget har den Finska Kennelklubben tills vidare förbjudit norska hundar från att delta i evenemang som ordnas i Finska Kennelklubbens regi i Finland. VM-tävlingarna ingår där. Norsk Kennel Klub meddelade också på tisdag att de inte skickar något lag till något mästerskap utomlands, utan ett skilt beslut. De kommer att ta ställning till frågan igen på ett möte på måndag.

- Som det ser ut nu, deltar de norska hundarna inte i VM. Men beroende på testresultat och annat, så kan situationen förändras, säger Kokkonen.

De norska myndigheterna och veterinärmedicinsk expertis försöker ta reda på orsaken till sjukdomsfallen bland annat genom att analysera prover som tagits av flera hundar. Det har också gjorts obduktioner och frågeformulär har skickats till berörda hundägare.

Diskussionen har också gått het på sociala medier efter att de norska hundarna insjuknade och diskussionen har dessvärre också skenat i väg, beklagar VM-tävlingarnas projektledare Yrjö Kokkonen.

Lite is i magen vore på sin plats

- Att hundar drabbas av bloddiarré är inte alldeles ovanligt, i synnerhet så här års. I Finland har man inte heller kunnat bekräfta ett enda fall som skulle motsvara dem i Norge, så lite is i magen vore på sin plats.

Att de norska sjukdoms- och dödfallen sammanfaller med slutspruten inför VM är ur arrangörens synvinkel också beklaglig, eftersom mycket arbete återstår hur som helst innan tävlingarna kan inledas, men Kokkonen tar ändå läget med ro.

- Visst ger det ger lite extra huvudvärk. Med en vecka kvar till tävlingarna så skulle vi också ha annat att göra. Men om vi förbiser från tävlingen så är det aldrig kul, då man tänker på hundarna.

Det enda rätta sättet att handla

Jaakko Suoknuutti som ska tävla med sin hund under agility-VM tar situationen med ro. Han känner själv ingen större oro inför tävlingen, men tycker förstås det är synd att så många hundar i Norge drabbats.

- Läget är ju beklagligt med tanke på de hundar som insjuknat och dött, men med tanke på tävlingen så tror jag att Finska Kennelklubben och tävlingsarrangörerna sköter ärendet på ett sakligt sätt. För tillfället ser jag inte att det skulle vara något hot mot de finländska eller utländska hundarna som är på väg till tävlingen.

Suoknuutti tycker att Kennelklubbens och tävlingsarrangörernas informationsförmedling skötts bra. Han följer med läget och hoppas att det ännu kommer närmare information om vad som orsakat de många sjukdomsfallen i Norge. Att såväl de finska som norska kennelklubbarna tagit en restriktiv linje, tycker Suoknuutti är bra.

- Eftersom man inte ännu verkar veta vad det är som ligger bakom sjukdomsfallen och hur smittosam sjukdomen, så ser jag det som det enda rätta sättet att handla just nu. Då det finns mer information att få kan man sedan lätta på restriktionerna.

Finländska tävlingar håller hög klass

Det är sjunde gången Suoknuutti deltar i VM-sammanhang och med en dryg vecka kvar han ser framemot tävlingen på hemmaplan.

- Jag väntar på tävlingarna med iver! De finska tävlingarna brukar vara bäst, såväl till arrangemang, stämning och publik sett. Hoppas att så många som möjligt kommer och följer med tävlingarna.

Diskussion om artikeln