Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VPS står inför ångestladdad höst – tillbaka till grunderna gäller för att klara kvalplatsen

Från 2019
Timi Lahti dunkar iväg bollen, Hindrek Ojamaa och Eero-Matti Auvinen tittar på.
Bildtext Kampen om kvalplatsen står mellan VPS och KPV.
Bild: Emil Hansson / AOP

Vi har allt i egna händer, säger VPS-tränaren Christian Sund inför höstomgångarna där laget jagar kvalplatsen. VPS ligger en poäng bakom KPV då fem matcher återstår att spela.

I början av juli fick Christian Sund hoppa in och ta över som chefstränare för VPS. Klubben valde då att sparka Petri Vuorinen eftersom laget inte hade tagit en enda seger på fjorton matcher.

Sund som aldrig tidigare basat över ett ligalag hade en enda uppgift – att försöka rädda kvar laget i ligan.

Tränarbytet gav ingen omedelbar effekt och det dröjde över en månad innan säsongens första seger kom. Hemma mot IFK Mariehamn vann man med 2–1.

I grundseriens sista match knep man en ny seger vilket gav ett delikat läge inför slutskedet på säsongen. Det skiljer bara en poäng mellan jumbon VPS och KPV på kvalplats.

– Man vill hela tiden utveckla spelet och hur individerna presterar på planen. Jag vet inte om det blev lättare men vi kanske fick lite andrum efter segern över IFK Mariehamn och spelarna tror på det vi gör.

– I vissa faser av spelet tycker jag att jag börjar nå fram med min vision men det finns mycket att utveckla. När man inte vinner matcher så tappar spelarna självförtroende och spelet med boll är kanske inte på den nivå som jag skulle vilja, säger Christian Sund till Yle Sporten.

Christian Sund
Bildtext VPS har vunnit två matcher med Christian Sund som tränare.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

”Varje match är otroligt viktig”

För fyra år sedan var VPS i en liknande situation. Då ersatte Petri Vuorinen sparkade Olli Huttunen och räddade kvar laget i ligan.

Spelare som Steven Morrissey, Juho Lähde, Timi Lahti och Jesper Engström är fortfarande kvar i truppen och vet hur det känns att gå in i en ångestladdad höst.

– Vi har gått igenom det här många gånger, alla spelare tror att det är möjligt och tror på våra chanser. Varje match är otroligt viktig för oss nu och kvalplatsen finns inom räckhåll, säger Engström.

Engström känner också att Sund har börjat sätta sin prägel på laget.

– De första veckorna var det riktigt bra fart på träningarna och vi har varit bra med i nästan alla matcher. Förutom den mot KuPS så har vi haft chans att vinna alla. Spelstilen har ändrat lite och vi spelar mer rätlinjigt nu, säger han.

Jesper Engström tar emot bollen
Bildtext Jesper Engström hör till de mer rutinerade spelarna i VPS.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Dessa spelares erfarenhet och rutin väger otroligt tungt just nu och Sund kräver också att de ska ta en stor roll både på och utanför planen.

– De vet vad som krävs för att lyckas och hur vi ska göra för att först ta kvalplatsen och sedan klara av kvalet. Spelarna har tagit en större roll och kommer att fortsätta med det i de sista matcherna, säger han.

Det är mycket som står på spel under hösten och Sund poängterar att han njuter av varje dag. Träningarna rullar på och truppen börjar vara komplett igen efter många skavanker under sommaren.

Förfrågan att ta över VPS i somras kom snabbt för Sund och med två månaders perspektiv finns det konkreta saker som han lärt sig som han inte var beredd på under den första tiden.

– Man kanske tror att spelarna kan en viss sak men man ska inte ta något för givet. Som man vill att det ska se ut, så måste man också träna. Det har jag lär mig.

Det är tillbaka till grunderna?

– Ja, jag tycker det, säger Sund.

Petri Vuorinen breder ut sina armar.
Bildtext Christian Sund var tidigare assisterande tränare till Petri Vuorinen.
Bild: Harri Bragge / All Over Press

Sund vill stanna i VPS oavsett serienivå

Under hösten finns det 15 poäng att spela om och VPS kommer i tur och ordning att möta SJK, FC Lahti, RoPS, HIFK och KPV. Säsongens sista match mot KPV kan bli helt avgörande i kampen om att undvika jumboplatsen.

– Vi har allt i egna händer, säger Sund.

Oavsett om det blir ligaspel nästa säsong eller om laget måste faller till division 1 så vill Christian Sund fortsätta med det projekt som han nu påbörjat.

– Jag vill jobba med ett lag under en längre tid och testa min förmåga, om jag är kapabel att få ett lag att spela som jag vill, säger han.

Känner du att din tränarframtid står på spel under hösten?

– Nej, jag tänker mest på spelarna och klubben. Att vi ska lyckas med vårt mål, att hålla oss kvar. Och att spelarna gör så gott de kan och får nya kontrakt så att de kan fortsätta med världens bästa yrke, säger Sund.

Diskussion om artikeln