Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skoldagen fortsätter med träningar i Tolkis i Borgå: ”Alla vinner på det här samarbetet”

Från 2019
Lagbild med innebandyspelare.
Bildtext Tolkis bollklubbs 08-lag tränar två gånger i veckan.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Tolkis bollklubbs nya giv är att skarva på skoldagen med innebandyträningar. Träningarna blir lugnare och effektivare efter skolan, säger tränaren.

Med två mot en anfaller spelarna ivrigt över planen. Rätt så ofta blir det mål. Då och då ger tränaren beröm eller nya direktiv.

Klockan i Tolkis allaktivitetshus är lite över tre på eftermiddagen och träningarna har pågått i en timmes tid. Ännu återstår en timme till i innebandyns tecken.

Unga spelar innebandy.
Bildtext Under två timmar blir det mycket spel.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Oj, är klockan redan så mycket. Vi har övat på att passa och skjuta lite, säger Simon Valros som den här gången står i målet.

Att fortsätta med träningar genast efter skoldagen i Eklöfska skolan vållar inga problem för honom eller lagkamraten Robin Puuronen. Det finns gott om energi i benen.

- Det är roligt att få fortsätta vara med kompisarna direkt och att genast få börja spela, tycker de båda.

Enda kruxet är att det är lite krångligt att cykla till skolan med innebandyklubban i bagaget.

- På rasterna hinner man inte alltid vara med alla kompisar men här hinner man, då vi spelar med kompisarna i två timmar, säger Robin Puuronen.

- Ibland kan man ändå bli väldigt trött, säger Simon Valros.

Två innebandyspelare sitter i omklädningsrummet.
Bildtext Visst orkar man med träningar genast efter skolan, tycker både Robin Puuronen och Simon Valros.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är Johnny Holmström som tränar 08-laget. Barnen får spela fyra mot fyra medan han berättar om hur den nya träningstiden fungerar.

- Det här är annorlunda och lyxigt. Vi har två timmar tid på oss vilket vi inte har under kvällspass. Vi börjar med att äta ett litet mellanmål tillsammans och diskutera hur det har varit i skolan, säger Holmström.

På två timmar hinner man göra ganska mycket, betonar han.

Laget spelar både fotboll och innebandy. De tränar två gånger i veckan, och spelarna kommer direkt från skolan på tisdagar.

- Barnen är ofta tröttare då vi tränar på kvällen. Nu på eftermiddagen har de mera energi än på torsdagar klockan 19. Alla vinner på det här samarbetet.

Han ser det också som en stor fördel att föräldrarna inte behöver sätta tid på att transportera barnen mellan skola, hem och träningspass.

Johhny Homström.
Bildtext Johnny Holmström kan sköta tränarjobbet på eftermiddagen tack var en förstående arbetsgivare.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Vi har diskuterat det här med skolan, som också har varit initiativrik, i många år. Men tidigare hade jag inte möjlighet att själv ställa upp den här tiden.

Johnny Holmström beskriver laget som bra och sammansvetsat. På måndag kväll var de på fotbollsmatch i Esbo. Deras innebandysäsong börjar om en och en halv vecka

- Nu är det bara för barnen att gå ner för skolbacken hit till träningarna.

11.9.2019: Plastinsamling är pop och i Tolkis cyklar barnen med innebandyklubban under armen

20:30

Diskussion om artikeln