Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europadomstolen behandlar människorättsläget på Krim - Ukraina anklagar Ryssland för grova förbrytelser

Från 2019
Pro-ryska aktivister bakom en rysk flagg på Krimhalvön i mars 2014
Bildtext En pro-rysk aktivist bakom en rysk flagga i samband med det dramatiska ryska övertagandet av Krim våren 2014.
Bild: AFP / Lehtikuva

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna börjar i dag behandla människorättsläget på Krimhalvön.

Det är Ukraina som anmält Ryssland för förbrytelser på Krim. Processen gäller inte den ryska annekteringen av Krimhalvön utan händelser efter det.

Ukraina anklagar Ryssland för att ha fängslat och dödat ukrainska poliser och soldater, avskaffat pressfriheten och förföljelser mot krimtatarerna.

Ryssland anklagas även för att olagligt ha beslagtagit ukrainska medborgares egendom och tvingat ukrainare att bli ryska medborgare.

Europadomstolen planerade ursprungligen att inleda behandlingen av fallet redan i februari, men processen sköts då upp i sista stund.

Övervakar Europakonventionen

Europadomstolen verkar som en del av Europarådet och har som uppgift att övervaka att rådets medlemsländer inte bryter mot Europakonventionen.

Domstolen behandlar i regel klagomål som medborgare lämnat in om det egna landets myndigheter. Fall där länder för varandra inför domstolen är mer sällsynta.

Ryssland återvände till Europarådet

Rysslands annekterade Krimhalvön i efterdyningarna av Maidanrevolutionen i Ukraina våren 2014. Europarådet reagerade med att dra in Rysslands rösträtt i rådets parlamentariska församling (PACE).

Ukrainare demonstrerar mot bveslutet att tillåta att Ryssland återvänder till Europarådets parlamentariska församling.
Bildtext Beslutet att tillåta att Ryssland återvänder till PACE ledde till demonstrationer i Kiev.
Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ryssland svarade med att bojkotta den parlamentariska församlingen och avbryta betalningen av sina medlemsavgifter. I somras blev Ryssland igen fullvärdig medlem i Europarådet, trots motstånd från Ukraina.

Ukraina har lämnat in en lång rad klagomål om Rysslands agerande på Krim och domstolen har beslutat att behandla alla som en helhet. Domstolen ska också ta upp en liknande helhet om konflikten i östra Ukraina.

Utöver det har privatpersoner lämnat in kring 4 000 klagomål om Rysslands agerande på Krim och i östra Ukraina.

Flera domar mot Ryssland

Europadomstolen har upprepade gånger fällt Ryssland för förbrytelser mot egna medborgare. Det färskaste fallet är från augusti då domstolen konstaterade att Ryssland brutit mot visselblåsaren Sergej Magnitsikjs rättigheter.

Magnitsikj som greps efter att ha avslöjat en massiv korruptionshärva dog i häktet 2009. Domstolen slog fast att Magnitskij nekats vård och utsatts för misshandel då han satt fängslad.

I april fälldes Ryssland för att ha brutit mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs rättigheter genom att försätta honom i husarrest i nästan ett års tid 2014.

Domstolen ansåg att den långvariga arresten var klart överdriven med tanke på anklagelserna mot Navalnyj och snarare var menade att begränsa Navalnyjs möjligheter att agera i offentligheten.

Europadomstolen fällde även i fjol Ryssland för brott mot Navalnyjs rättigheter.

Källa: STT

Diskussion om artikeln