Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Rapport: Världen måste anpassa sig till klimatförändringen – kostar dryga 1 800 miljarder dollar

Från 2019
En jordglobb håller på att spolas ner i en WC.
Bildtext Enligt kommissionen måste världen anpassa sig till klimatförändringen.
Bild: Mostphotos / Benjamin Haas

Det är rika länders skyldighet att investera i åtgärder som hjälper världen anpassa sig till planetens uppvärmning, konstaterar den internationella kommissionen Global Commision of Adaptation i en ny rapport.

Global Commision of Adaptation är en kommission som undersöker klimatförändringens effekter och hur vi ska hantera den.

Kommissionens leds av FN:s före detta generalsekreterare Ban Ki-Moon, Världsbankens president Kristalina Georgieva och Microsofts grundare Bill Gates.

Bill Gates
Bildtext Bill Gates, Microsofts grundare och filantrop, är en av ledarna för Global Commision of Adaptation.
Bild: EPA/ANINDITO MUKHERJEE

I rapporten konstateras att fattiga länder drabbas värst av klimatförändringen, trots att de har bidragit till den allra minst.

Enligt kommissionens beräkningar borde det under det kommande årtiondet investeras 1,8 biljoner eller 1 800 miljarder dollar i verksamhet som stöder världens anpassning till klimatförändringen.

Det är ett väldigt stor summa men enligt kommissionen skulle åtgärderna ge en avkastning på dryga 7 biljoner, eller 7 000 miljarder dollar.

Kommissionen menar att konsekvenserna av att inte investera skulle stå hela världen dyrt.

– Vi är den sista generationen som kan påverka klimatuppvärmningens riktning. Vi är också den första generationen som måste uppleva effekterna av klimatförändringen, säger Ban Ki-Moon.

Ban kom med sitt överraskande besked vid en presskonferens i parlamentet i Seoul
Bildtext Ban Ki-Moon säger att hans generation är den första som kommer att uppleva klimatförändringens effekter.
Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

I rapporten redogör kommissionen för de fem viktigaste områdena att ta tag i.

Bland annat måste det utvecklas varningssystem för ö- och kustområden som hotas av stigande havsnivåer och extrema väderfenomen.

Infrastrukturen måste byggas så att den klarar av klimatförändringen. Det gäller till exempel vägar, hus och broar. Rapporten tipsar bland annat om hur man kan minska på klimatavtrycket från byggnader.

Vidare måste jordbruket utvecklas så att växtarterna tål ett varmare klimat. Kommissionen vill att det satsas på mangroveskogar vid kusterna eftersom att de skyddar utsatta områden mot stormar, samtidigt som de bidrar till biodiversiteten.

Kommissionen uppmanar också länder att investera i vattenförsörjning och säkerställa att vatten inte slösas.

Kommissionen ska dessutom avslöja ytterligare åtgärder som behandlar bland annat livsmedelssäkerhet, katastrof- och riskhantering, motståndskraft och ekonomi under Förenta Nationernas klimatmöte.

Avstår från fossila bränslen

Flera investeringsföretag har deltagit i ett möte som kallas Financing the Future i Kapstaden. Mötet publicerade en rapport som behandlar åtgärder som investerarna borde vidta för att främja grön energi.

Enligt rapporten har över tusen investerare som sitter på över 11 biljoner dollar beslutat att avstå från tillgångar kopplade till fossila bränslen.

Bland investerarna finns bland annat banker, stiftelser, försäkringsbolag, städer, universitet och religiösa organisationer.

Målet är att om investerarnas intresse för fossila bränslen minskar så minskar också investeringarna i dem.

Förra året sjönk investeringarna ändå inte alls så snabbt som Parisavtalet förutsätter.

Artikeln är delvis en översättning av artikeln: Raportti: Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maksaa 1 800 miljardia dollaria – Raha tulisi moninkertaisena takaisin skriven av Yrjö kokkonen.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln