Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Allt fler vill samla in plast i men Rinki satsar inte på fler ekopunkter i Östnyland

Från 2019
Plastavfall sorteras.
Bildtext Pertti Tammivuori säger att Rinki gynnar komprimatorer som kan hantera en stor mängd plastavfall. Om behållaren ändå är full, ska man kontakta Rinki. Kontaktuppgifterna går att hitta på behållaren.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det blir inte fler ekopunkter av bolaget Rinki i Östnyland den närmaste tiden. Rinki väntar och ser vad den nya avfallslagen säger om hur stort antal ekopunkter bolaget måste ha. Det här trots att behovet av plastinsamlingskärl är stort.

Återvinningsbolaget Rinki samlade 2018 in 144 ton plast i de östnyländska ekopunkterna.

Efterfrågan på plastinsamlingskärl är stort.

- Vi måste komma ihåg att plastinsamlingen är en nykomling i branschen, vi har börjat insamlingen först i början av 2016. Andra förpackningar som metall, glas och kartong har börjat återvinnas redan på 80- och 90-talen, säger Pertti Tammivuori, operativ chef på Finlands Förpackningsåtervinning Rinki.

Plastavfall i Toppå i Åbo.
Bildtext Det räcker inte med att bara samla in plast. Hela kedjan måste fungera.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

- Det kanske viktigaste är att det finns en efterfrågan bland konsumenterna på produkter som är tillverkade av återvunnen plast.

Rinki har i Östnyland allt som allt 10 ekopunkter med möjlighet att samla in plast. Tre av dem finns i Sibbo, tre i Lovisa, tre i Borgå och en i Lappträsk.

Jämfört med i fjol har volymen insamlad plast i genomsnitt ökat med 20 procent i regionen.

Graf

Väntar på den nya avfallslagen

Tammivuori berättar att Rinki väntar och ser på hurdan den nya avfallslagen ser ut innan de fattar beslut om fler ekopunkter.

- Lagen säger att vi måste ha 500 ställen nationellt, men vi har 630, alltså lite mer än vad lagen säger. En ny avfallslag träder i kraft nästa år och vi måste följa noggrant med vad lagen säger om mängden ekopunkter. Därför väntar vi lite och kommer inte att öka eller minska på antalet insamlingställen, säger Pertti Tammivuori.

Plastavfall sorteras.
Bildtext Vid ekopunkten i Östermalm i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Tammivuoris tips för den som stöter på en överfull ekopunkt är att ringa Rinki. På Rinkis ekopunkter finns det en skylt med telefonnummer och webbadress. All feedback är välkommen.

Förutom Rinki samlar också avfallsbolaget Rosknroll in plast i Östnyland.

11.9.2019: Plastinsamling är pop och i Tolkis cyklar barnen med innebandyklubban under armen

20:30

Diskussion om artikeln