Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jätteskräll i basket-VM – Frankrike slog ut USA som förlorade för första gången på 13 år

Från 2019
Uppdaterad 11.09.2019 19:00.
Highlights från USA–Frankrike - Spela upp på Arenan

Inför VM-kvartsfinalen mot Frankrike hade USA vunnit 76 raka matcher i stora mästerskap. Den sviten tog slut då fransmännen chockade basketgiganten.

Frankrike är redo för semifinal i basket-VM efter att ha slagit USA med 89–79. I semifinalen kommer Frankrike att möta det andra överraskningslaget Argentina som i går besegrade Serbien.

För USA är resultatet en massiv besvikelse även om laget inte var en lika överlägsen favorit som normalt. Den amerikanska truppen har inte sett lika skrämmande ut som man blivit van med då flera stora stjärnor nobbade VM.

Något Dream Team har man alltså inte kunnat snacka om, men även utan LeBron James, Stephen Curry och James Harden var USA klar favorit att vinna VM-guld. Nu blir det ändå inte ens medalj.

Frankrikes största hjältar var Orlando Magics guard Evan Fournier och Utah Jazz-centern Rudy Gobert som tillsammans stod för nästan hälften av Frankrikes poäng. Fournier gjorde 22 och Gobert 21 poäng.

215 cm långa Gobert tog dessutom hela 16 returer och blockerade tre skott.

Rudy Gobert.
Bildtext USA fick det tufft med Rudy Gobert.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

I USA var Goberts NBA-lagkamrat Donovan Mitchell piggast med 29 poäng. Laget spelade utan skakade Boston Celtics-forwarden Jayson Tatum.

Inför VM förlorade USA en träningsmatch mot Australien, men i mästerskapssammanhang hade USA inte förlorat på 13 år och 58 matcher. I OS har USA vunnit de tre senaste gulden och i VM hade amerikanerna erövrat de två senaste mästerskapen.

Senast USA förlorat i ett stort mästerskap var i VM-semifinalen 2006 då Grekland chockade amerikanerna.

Frankrikes och Argentinas semifinal spelas på fredagen, precis som den andra semifinalen där Spanien möter Australien.

USA – Frankrike 79–89

(18–18, 21–27, 27–18, 13–26)