Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En otrolig ära att få jobba som riksdagsledamot" - Matias Mäkynen tar Jutta Urpilainens plats i riksdagen

Från 2019
Matias Mäkynen politiker.
Bildtext Matias Mäkynen. Arkivbild.
Bild: Yle/Kalle Ranta

Hösten blir av allt att döma extra händelserik för Vasapolitikern Matias Mäkynen (SDP). I och med att partikamraten Jutta Urpilainen valts till EU-kommissionär kliver Mäkynen in i riksdagen från den reservplats han landade på i vårens riksdagsval.

Riksdagshuset och de som jobbar där är redan välbekanta för Mäkynen.

- Jag har hunnit röra mig massor i huset, på olika uppdrag av partiet, redan i flera års tid, säger Mäkynen.

Mäkynen deltog tidigare i år i regeringsförhandlingarna, vilket innebär att han är väl förtrogen med det nuvarande regeringsprogrammet.

Samtidigt blir det naturligtvis en annan och helt ny sak att kliva in i huset på Arkadiabacken i egenskap av riksdagsledamot, medger Mäkynen.

Ödmjukhet inför uppgiften

Mäkynen samlade 3576 röster från Vasa valkrets i vårens riksdagsval och stannade då på reservplats. Också i valet 2015 kandiderade han.

- Man är nog ödmjuk inför det faktum att man landar i riksdagen endast tack vare de röster som väljarna lagt. Det är en otrolig ära att få jobba som riksdagsledamot. Men jobbet görs inte ensam, man klarar sig inte utan samarbete med andra.

Särskilt vill Mäkynen poängtera det arbete som görs i riksdagens olika utskott.

- Det största arbetet görs i utskotten och i det beredande arbetet. Jag vill bidra till en öppenhet kring vad som händer i riksdagen och varför. Det är bara en bråkdel av det jobb som görs i riksdagen som syns utåt, exempelvis i plenum.

Brinner för sociala frågor

Mäkynen räknar dessutom med att få arbeta med en del av de frågor han brinner för. Inte minst sociala frågor, sysselsättningsfrågor samt rättsliga och polisiära frågor intresserar honom.

- En plats i lagutskottet och förvaltningsutskottet väntar mig sannolikt, möjligen också en plats i grundlagsutskottet. I de här utskotten kommer man att behandla frågor som jag redan har varit med och förhandlat fram under regeringsförhandlingarna, säger Mäkynen.

Han hoppas kunna komma in i det nya arbetet snabbt, ju snabbare desto bättre. I november, då Jutta Urpilainen säkrar sin kommissionärsportfölj, kan Mäkynen inleda sin tid som riksdagsledamot.

Före det kommer Mäkynen att vara föräldraledig en tid. Familjen fick tillökning i somras och Mäkynen hoppas även kunna tillbringa en period nästa vår som pappaledig. Familjen är viktig och något som Mäkynen vill prioritera - åtminstone en dag i veckan ska vara vikt för familjen, säger han.

- Också statsministern försöker hålla en dag i veckan ledig, detsamma kan vi andra också försöka eftersträva. Också familjen måste ges tid, den tiden måste man bara ta.

https://yle.fi/uutiset/3-10965210

Text: Terhi Varjonen, Yle Pohjanmaa
Översättning: Moa Mattfolk, Yle Österbotten