Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu lägre räntor eller nya stödpaket? Centralbanken försöker i dag blåsa liv i Europas ekonomi

Från 2019
Uppdaterad 12.09.2019 08:14.
ECB:s huvudkontor i Frankfurt, Tyskland
Bild: EPA/ARNE DEDERT

Europeiska centralbanken väntas i dag annonsera nya åtgärder för att försöka få fart på ekonomin. Ett problem är att de verktyg som centralbanken har till sitt förfogande kan skada bankerna.

Det är oklart exakt vad ECB väljer att göra i dag, men som vanligt har en del tips sipprat ut.

Det har inte skett i misstag. Centralbanken vill genom läckorna undvika sådana störningar i marknaden som överraskande besked kunde orsaka.

- Centralbanken har signalerat att de är beredda att ytterligare sänka depositionsräntan, men det har knappast så stor inverkan. Den större frågan är om de igen är beredda att starta ett nytt stödköpsprogram och börjar köpa statsobligationer.

Det säger Roger Wessman som är tidigare chefsekonom på Nordea och numera oberoende konsult.

En medelålders man med solglasögon och grön t-skjorta.
Bildtext Roger Wessman säger att den Europeiska centralbanken saknar effektiva verktyg att få fart på ekonomin om det inte finns en vilja att ta lån och investera.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Om centralbanken på nytt börjar köpa värdepapper pressar den ner räntorna på långfristiga stats- och företagsobligationer. Också här är tanken att försöka stöda ekonomin.

- Nu då de kortfristiga räntorna redan har pressats under noll är det svårt att få ytterligare effekt med dem. Då kan man försöka få mera stöd till ekonomin genom att göra det billigare att ta långfristiga lån, säger Roger Wessman.

En räntesänkning väntas

Att centralbankens styrränta är negativ betyder att banker måste betala pengar för att få deponera dem på centralbanken. I dagens läge är räntan -0,4 procent.

- I dag är situationen den att de europeiska bankerna sitter med stora summor pengar som de har deponerat i Europeiska centralbanken som de nu betalar en ränta på 0,4 procent på. Om den här räntan ytterligare stiger kommer det att innebära ytterligare kostnader för bankerna, säger Roger Wessman.

För vanliga bankkunder kan det här i längden betyda att alla måste börja betala ränta till banken på de pengar man håller på konto.

- Redan nu måste stora placerare betala ränta för att låta bankerna förvara miljonbelopp. Privatkunder betalar också i praktiken genom att bankerna tar månadsavgifter, men få banker har tills vidare varit beredda att börja ta ränta av vanliga privatkunder, konstaterar Wessman.

Negativa räntor syns ännu inte i lånen

Om systemet med negativa räntor skulle genomföras fullt ut skulle bankerna börja betala ränta till kunder som lånar pengar.

Det skulle löna sig för bankerna ifall räntan är lägre än den bankerna måste betala för att hålla pengar på centralbanken.

I praktiken har bankerna i Finland ändå hittills lagt ett räntegolv på lån.

- Räntan för bostadslån sjunker i regel inte under noll trots att euriborräntan sjunker. Det är en av orsakerna till att det kan vara ganska svårt att stimulera ekonomin genom att pressa ner räntorna.

- Orsaken till att hushåll och företag inte tar lån är knappast den att nuvarande räntor avskräcker dem, utan helt enkelt att man inte upplever ett behov att ta lån och investera i dagens läge, säger Roger Wessman.

Centralbankens redskap är ineffektiva

Om få vill ta lån hjälper det inte så mycket att vare sig sänka räntorna eller stödköpa värdepapper.

ECB:s chefdirektör Mario Draghi har poängterat att det i det här läget skulle vara bra om centralbanken kunde få stöd av speciellt de regeringar som liksom Tyskland har statsfinanserna i gott skick.

- De kunde hjälpa till att stimulera ekonomin genom att ha en lite lösare finanspolitik; sänka skatterna och satsa på offentliga investeringar för att bygga upp ekonomin, säger Roger Wessman.