Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lauri Markkanen med på amerikanska sportmagasinets lista över de 100 bästa NBA-spelarna – bara ett litet skutt jämfört med fjolårets ranking

Från 2019
Uppdaterad 11.09.2019 22:24.
Lauri Markkanen visar strålande form
Bildtext Lauri Markkanen siktar på ett genombrott till den absoluta NBA-eliten.
Bild: All Over Press

Amerikanska Sports Illustrated publicerar årligen sin ranking över NBA:s 100 bästa spelare. Lauri Markkanen har förbättrat sin placering, men bara lite.

Chicago Bulls Lauri Markkanen är den 75:e bästa basketspelaren i amerikanska proffsligan NBA, så tycker i alla fall anrika Sports Illustrated.

Markkanen har klättrat nio placeringar från fjolåret då han var 84:a på motsvarande lista.

Det populära magasinet anser alltså inte att Markkanen skulle ha tagit något jättekliv i sin utveckling under förra säsongen som var hans andra i NBA. Markkanen missade både början och slutet av säsongen på grund av en axelskada och hälsoproblem.

I sina 52 matcher förra säsongen snittade Markkanen 18,7 poäng och 9 returer per match. Under nykomlingssäsongen var siffrorna 15,2 poäng och 7,5 returer.

Det var ändå bara i februari som Markkanen spelade på den nivån som många, inte minst han själv, förväntar sig att han ska kunna spela på under längre perioder.

"Rankingen speglar en viss optimism"

Den unga och ytterst lovande finländaren har hyllats en hel del under sina två år i Chicago, men statistiskt sett har Bulls inte varit märkbart bättre då Markkanen varit på plan. Det här noterar också Sports Illustrated.

– Det är inte Markkanens fel att Bulls vann bara 22 och förlorade 60 matcher förra säsongen, men laget var heller inte någonstans i närheten av att nå ett nollresultat då han var på plan.

– Rankingen speglar ändå en viss optimism gällande Markkanens utveckling, skriver Sports Illustrated.

Hittills (onsdagen 11.9) har Sports Illustrated publicerat placeringarna 31–100. Framför Markkanen finns bland annat lagkamraterna Thaddeus Young (70) och Otto Porter jr (57). Zach Lavine är på 90:e plats.

Bakom Markkanen finns ändå en hel del stora namn, till exempel tre spelare från USA:s landslag i pågående VM: Derrick White, Joe Harris och Marcus Smart.