Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cocks imponerade inte på Yle Sportens handbollsexpert: ”För dåligt om man vill utmana i Champions League"

Från 2019
Uppdaterad 11.09.2019 22:23.
Nico Rönnberg.
Bildtext Nico Rönnberg och Cocks har ännu en del att slipa på.
Bild: Tomi Hänninen

Cocks första tävlingsmatch i den nya arenan i Riihimäki slutade i förlust mot svenska mästarna IK Sävehof. Champions League-premiären var en besvikelse.

I fjol spelade Cocks för första gången i handbollens Champions League och skapade då positiva rubriker direkt efter en lovande start. Inledningen på den andra säsongen var mindre smickrande.

Yle Sportens handbollsexpert Olle Stenius tycker att Cocks stod för en överraskande blek insats i 25–30-förlusten mot Sävehof.

– Det här är en besvikelse ur Cocks synvinkel. De kommer inte upp i nivån, är det sen premiärnerver eller vad som gör det, undrar Stenius som menar att Cocks var sämre på alla områden.

– De fick varken anfalls- eller försvarsspelet att fungera och målvaktsspelet var för dåligt om man vill utmana i Champions League.

IK Sävehof som firade SM-guld på våren har redan inlett sitt säsong i den svenska ligan medan Cocks bara spelat träningsmatcher.

– Sävehof kom upp i sin nivå på ett bättre sätt. William Bogojevic som är en duktig spelare fick ut väldigt mycket ur sitt spel. Försvaret kryddat med fina anfallsprestationer gjorde att de var bättre i dag, slår Stenius fast.

“Haltande och lite fegt”

Cocks har förnyats en hel del och laget har fem nya spelare i truppen. Säsongsförberedelserna har inte gått på bästa möjliga vis då laget lidit av skador under uppladdningen.

– Stundtals såg vi indikationer på att Cocks kan lyfta sig en nivå. Yuri Semenov kan tillföra Cocks ytterligare spets i år, men samspelet var inte ännu på den nivån som Savukynas ville se så han spelade inte så mycket. Då när han inte spelade var det haltande och lite fegt. Man kom inte in i ordentliga satsningar.

Pluspoäng ger Stenius åt Yuri Lukyanchuk som var Cocks bästa spelare med sex fullträffar och starka tag i försvaret.

– Lukyanchuck ska få beröm. Han gör det bra både i anfallet och i försvaret. Han bryter passningar och täcker och tar några offensiva foul. Men som helhet är det för få som steg fram.

Cocks har nu tio dagar på sig att slipa formen inför följande Champions League-match. Totalt blir det tio matcher i gruppspelet och Stenius förväntar sig bättre resultat än i premiären.

– Gruppen är nog överkomlig. Lite som förra året men kanske så att yttersta spetsen saknas lite. Cocks kan gå in i alla matcher och tänka att de kan ta poäng. Men de måste spela bättre än i dag.

Diskussion om artikeln