Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"De urinerar på våra hus, dricker sig fulla och spyr" – invånarna i Amsterdams Red light district har tröttnat på turisterna men sexarbetarna tänker inte flytta

Från 2019
Nattlig bild med folkmassor som vandrar längs sexstråket i Amsterdam
Bildtext Sexstråket i De Wallen hör till Amsterdams främsta turistattraktioner.
Bild: imago/Paulo Amorim/ All Over Press

Ett förslag om att begränsa eller utlokalisera verksamheten i Amsterdams Red light district delar åsikterna. Många invånare har tröttnat på stöket i området. Vi är här för att stanna, säger i sin tur sexarbetare som Yle har träffat.

Bert Naps hemknutar är inte som vilket som helst Amsterdamkvarter. Red light district i De Wallen är känt världen över och det är här som Bert Nap har trivts i över fyrtio år.

– Det här är min livsmiljö, det är min stad, det är här jag känner mig hemma. Eller där jag brukade känna mig som hemma. Den känslan avtar nämligen mer och mer för var dag.

Prostitution i Nederländerna

De Wallen har alltid varit ett område med karaktär, berättar Nap. Under de senaste åren är det ändå mycket som förändrats i området då turismen i Amsterdam ökat.

– Nu har Red light district blivit den huvudsakliga turistattraktionen, det är det som lockar människor. Man tror inte det finns några gränser, de tror att de kan komma till Amsterdam och göra vad som helst: dricka, ta droger, skrika och festa på våra gator.

Red light district på natten. I bildens högermiljö ser man en av Amsterdams kanaler.
Bildtext På kvällen fylls de smala gatorna i De Wallen av turister.
Bild: Marcin Rogozinski / Alamy
Närbild på Bert Nap som bor i De Wallen sedan 1977.
Bildtext Trivseln i De Wallen har minskat då turisterna blivit fler berättar invånaren Bert Nap.
Bild: François Declercq / Yle

Svensexor, kiss och skrik

De flesta turister som besöker De Wallen beter sig bra, betonar Bert Nap. Men då turisterna blir fler ökar också andelen besökare som beter sig illa.

– Människor urinerar på våra hus, de dricker sig fulla och spyr, det är svensexor och skrik.

Man tror att vi är så toleranta att det inte finns några gränser

― Bert Nap, invånare

Enligt Nap har uppfattningen om Amsterdam som en tillåtande stad blivit en belastning för invånarna.

– Man tror att vi är så toleranta att det inte finns några gränser. Man kan komma hit för att dricka, festa, ta droger och bete sig hur som helst.

Turister i alla åldrar

Speciellt förundrar sig Nap över föräldrar som tar barn och unga till De Wallen.

– Jag kan se en familj med en tonårig dotter stirra på fönstren där sexarbetarna står. Ibland kan jag fråga dem: Har ni tagit er 16-åriga dotter till det lokala prostitutionsområdet i er hemstad?

– Det tittar på mig och säger säger: Nej, det skulle inte komma på fråga. Då frågar jag dem varför det går för sig att göra det i Amsterdam. Tycker det att det är normalt?

Turister i De Wallen.
Bildtext Turister i alla åldrar besöker De Wallen.
Bild: imago images / Jochen Tack/ All Over Press
Bild på gatuskyltar i De Wallen i Amsterdam.
Bildtext Företagarna i området skor sig på turistströmmarna.
Bild: ullstein bild - Sch�ning/ All Over Press

Borgmästaren efterlyser åtgärder

Invånarnas krav om en förändring får gehör på politiskt håll. Borgmästaren i Amsterdam har fått nog av nyfikna turister som kommer till De Wallen för att stirra på kvinnorna i fönstren.

– Människohandeln har ökat, likaså den mängd turister som vandrar omkring i området med sina telefoner och fotograferar kvinnorna i skyltfönstren. Bilderna sprids sedan vidare, sade Halsema då hon i början av juli presenterade en rapport med förslag på åtgärder för att förbättra läget.

Amsterdams borgmästare Femke Halsema då hon svurits in som borgmästare.
Bildtext Borgmästaren i Amsterdam Femke Halsema tror att en del prostituerade kan känna sig förnedrade av turisternas beteende. Ett förbud mot prostitution är ändå inte en lösning, enligt Halsema.
Bild: EPA-EFE/Robin van Lonkhuijsen
En installation i museet Red Light Secrets i Amsterdam som föreställer gapande turister.
Bildtext En installation i museet för prostitution ger en inblick i hur det kan kännas att vara begapad.
Bild: KOEN VAN WEEL

Bland de åtgärder som föreslås finns ett förslag om att dra för gardinerna i de skyltfönster där de prostituerade visar upp sig eller att stänga bordellerna i De Wallen helt och hållet.

Ett alternativ som vinner gehör bland många invånare i De Wallen är att utlokalisera sexstråket till en annan del av Amsterdam.

Vi vill inte vara en stad dit människor kommer på grund av att här finns sexarbetare

― Bert Nap, invånare

Bert Nap tror inte att det finns någon kortsiktig lösning på problemen i De Wallen. Men har välkomnar initiativen som syftar till att begränsa prostitutionen.

– Vi vill inte vara en stad dit människor kommer på grund av att här finns sexarbetare. Det är inte bra för sexarbetarna, det är inte bra för invånrna. Det är inte bra för bilden av staden.

En vägg med graffiti i Amsterdam. På väggen står det aggressivt skriver att man inte får ta bilder.
Bildtext Det är inte tillåtet att fotografera i Red light district. Men många turister struntar i förbudet.
Bild: /All Over Press

Sexarbetare: Vi är här för att stanna

Representanter för sexarbetare i Red light district skriver inte under planerna på att begränsa eller utlokalisera verksamheten i De Wallen.

Enligt Nadia van der Linde som är styrelsemedlem i informationscentret för prostitution, PIC, beror problemen i De Wallen på ett tidigare beslut som tvingade ett stort antal bordeller i området att stänga.

– Det här ledde till att turister som kommer hit för att se fönstren eller för att ta del av tjänsterna alla vandrar längs samma gator. Tidigare brukade området vara större.

van der Linde ser inte heller turisterna som ett problem i sig utan sättet på vilket turismen hanteras.

– Det är ett vackert område, det vackraste och mest historiska i Amsterdam. Alla borde se det. Men de turistgrupper som kommer för att se bordellerna kunde hanteras bättre.

Demonstration mot planer på att stänga skyltfönster i De Wallen.
Bildtext Beslutet att stänga över hundra skyltfönster stötte på patrull bland sexarbetarna i De Wallen. Arkivbild från 2015.
Bild: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA
Porträttbild av Nadia som är styrelsemedlem i informationscentret för prostitution.
Bildtext Nadia van der Linde är aktiv i informationscentret för prostitution. Hon motsätter sig planerna på att utlokalisera verksamheten i De Wallen.
Bild: François Declercq / Yle

"Handlar inte om att göra livet bättre för kvinnorna"

Enligt van der Linde beror problemen med turisterna paradoxalt nog på att området städats upp och därmed blivit mer attraktivt för besökare.

- Nya företagare har tagit över skyltfönstren, det har kommit kaféer och affärer som lockar turister. Man har alltså gjort området attraktivt för en bredare grupp av turister än tidigare.

Den sociala statushöjningen av De Wallen är ett resultatet av ett projekt som fått sitt namn av områdets postnummer, 1012 . van der Linde har inte mycket till övers för projektet som syftade till att blåsa nytt liv i Amsterdams historiska centrum.

Det här är ett gentrifieringsprojekt, det handlar inte om att göra livet bättre för de sexarbetande kvinnorna

― Nadia vand der Linde, informationscentret för prostitution

– Man stängde många fönsterbordeller via en kampanj som stigmatiserade sexarbetarna. Man drog likhetstecken mellan sexarbete och exploatering och man vägrade att lyssna på vad sexarbetarna själva hade att säga.

Enligt Nadia van der Linde utgår diskussionen om De Wallens framtid i alltför stort utsträckning från invånarnas intressen, medan sexarbetarnas perspektiv glöms bort.

– Det här är ett gentrifieringsprojekt, det handlar inte om att göra livet bättre för de sexarbetande kvinnorna.

– Men vi säger nej, sexarbete är en historisk del av det här området och vi kommer inte att försvinna någonstans.

Tom stol vid ett fönster på museet för prostitution i De Wallen.
Bildtext Prostitution har förekommit i Amsterdams stadskärna i århundraden. Men nu blåser det nya vindar i Amsterdam. (Bilden från museet Red Light Secrets)
Bild: KOEN VAN WEEL

Försvinner turisterna om sexstråket stängs?

Red light district i De Wallen är endast toppen av isberget vad turister i Amsterdam beträffar. Med 19 miljoner årliga besökare hör staden till de mest populära resmålen i Europa. År 2025 räknar med 29 miljoner besökare i staden.

Lågprisflygbolag och nätbaserade uthyrningstjänster som Airbnb har bidragit till Amsterdams popularitet bland unga turister. Många lockas av nattlivet i den liberala staden.

– Precis som i andra städer är turismen en del av ekonomin, och självklart är det viktigt men det borde inte skapa alltför mycket tryck på staden, säger Natascha Flipsen.

Det finns också liknande problem i andra områden med krogar, klubbar och sprit

― Museichef Natascha Flipsen.

Flipsen är chef för museet för prostitution i De Wallen, det enda av sitt slag i världen. Med sina 200 000 årliga besökare hör museet till de främsta sevärdheterna i De Wallen.

– Beteendet som man ser här beror inte på att det finns prostituerade här utan på alla krogar. Det finns också liknande problem i andra områden med krogar, klubbar och sprit, det är inte bara här, säger Flipsen.

– Men prostitution och turism är känsliga ämnen och det är klart att vissa finner det konstigt med turister som kommer hit för att titta på sexarbetarna i fönstren.

Flipsen tror inte att planerna på att utlokalisera bordellerna kommer att ha önskad effekt.

– Turister kommer att komma hit oberoende, eftersom vi har mycket turism i hela stadskärnan.

Invånaren Bert Nap vinkar åt en granne utanför sitt hus i De Wallen i Amsterdam.
Bildtext Bert Nap bor i De Wallen sedan 1977. Han säger att en stad utan invånare är en död stad.
Bild: François Declercq / Yle

Åtgärderna kan inte vänta säger invånare

Invånaren Bert Nap är nöjd med att problemen med överturism diskuteras i Amsterdam. Han säger att beslutet att begränsa storleken på de turistgrupper som besöker Red light district varit ett steg i rätt riktning ur invånarnas synvinkel.

– Tidigare hade vi grupper på 80 personer som vandrade runt, nu har man fått ned gruppernas storlek till 20 personer, det hjälper något.

Nästa steg vore att göra sig av med de guidade turerna helt och hållet, säger Nap. Han befarar ändå att de åtgärder som föreslås är otillräckliga om man ser till den massiva ökningen i antalet turister som väntas under de närmaste åren.

– När vi ser att turismen kommer att öka, fördubblas tills 2030, så innebär det att regleringen måste inledas nu.

Många invånare har valt att flytta från De Wallen till lugnare områden. Vad får dig att stanna kvar?

– Jag har fått den här frågan många gånger, och ibland ställer jag mig själv frågan. Det är kärleken till det område där jag bor, jag vill inte ge upp. När invånarna försvinner är en död stad det enda vi har kvar.

Prostitution i Nederländerna

  • Sexhandel mellan vuxna är tillåtet i Nederländerna sedan år 2000.
  • Syftet med lagen var att öka på säkerheten för de prostituerade och minska på människohandeln.
  • Man uppskattar att det finns ungefär 700 lagliga inrättningar i Nederländerna där det går att köpa sex (2014). En stor del av bordellerna finns i Amsterdams Red light district.
  • Stränga regler gäller för ägarna av bordellerna. Arbetsförhållandena måste vara hygieniska och de som anställer prostituerade måste se till att det sker på frivillig basis.
  • Åldersgränsen för sexarbete är 21. Sexarbetarna betalar skatt och socialavgifter i likhet med andra yrkesutövare.
  • Gatuprostitution är förbjudet i Nederländerna.
  • Alla är inte nöjda med den befintliga lagstiftningen. Ett medborgarinitiativ som syftar till att förbjuda sexköp har samlat över 50 000 namnteckningar.

Diskussion om artikeln