Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Seger för Trump: USA:s högsta domstol låter honom stoppa de asylsökande vid gränsen mot Mexiko

Från 2019
En centralamerikansk migrant insvept i USA:s flagga ser ut över Tijuana-flodens så gott som torra flodbädd på den mexikanska sidan om en gränsövergång mot USA. Bilden är tagen 25.11.2018.
Bildtext En centralamerikansk migrant insvept i USA:s flagga ser ut över Tijuana-flodens så gott som torra flodbädd på den mexikanska sidan om en gränsövergång mot USA. Bilden är tagen 25.11.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s högsta domstol har beslutat att tillåta Trump-administrationen att tillämpa en asylregel som hindrar asylsökande från Centralamerika att söka asyl i USA.

Enligt det aktuella direktivet från Trump-administrationen måste asylsökande söka asyl i säkra länder som de passerar igenom på väg mot USA. Om den asylsökande har passerat ett säkert land utan att söka asyl där, ska myndigheterna på den amerikanska sidan om gränsen inte ta emot den här personens asylansökan.

Det här direktivet har tidigare stoppats i en del lägre domstolsinstanser och av några amerikanska delstater.

Högsta domstolen tar egentligen inte ställning till själva direktivet, men tillåter att det tillämpas i väntan på att domstolen tar ställning till om den här asylregeln strider mot lagen eller inte.

Det kan ta flera månader innan USA:s högsta domstol behandlar den här frågan igen.

Stor seger för Trump

Högsta domstolens beslut innebär i praktiken att det blir omöjligt för de flesta asylsökande att söka asyl vid gränsen mellan Mexiko och USA. Den aktuella asylregeln undantar endast människor som nekats asyl i ett annat land eller utsatts för svåra fall av människohandel.

Rätten att söka skydd i USA har varit central i amerikansk invandringspolitik i flera decennier. Den nu aktuella stränga asylregeln ses som ett stort avsteg från tidigare principer.

De flesta som numera söker asyl i USA kommer från Honduras, El Salvador eller Guatemala. Bara i år har gränsmyndigheter gripit över 400 000 människor från de här tre länderna vid USA:s sydvästra gräns.

I oktober 2018 väckte en karavan med migranter från Honduras stor uppmärksamhet. Här fotograferad i Arriaga, i södra Mexiko. De flesta av dem nådde aldrig USA.
Bildtext I oktober 2018 väckte en karavan med migranter från Honduras stor uppmärksamhet. Här fotograferad i Arriaga, i södra Mexiko. De flesta av dem nådde aldrig USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Till gränsen mellan Mexiko och USA kommer också flyktingar från Afrika och Asien i hopp om att få asyl i USA. Fram till nyligen kom de ofta via Brasilien, eftersom det varit lätt att få visum just till Brasilien.

Över 400 000 människor väntar på besked i asylärenden i USA och asylsystemet är överbelastat.

President Donald Trump beskrev genast beskedet från högsta domstolen som en stor seger.

Muren mot Mexiko och att få ett stopp på invandringen från Centralamerika tillhörde Trumps mest centrala vallöften. Invandringsfrågan är också en av de viktigaste valfrågorna inför presidentvalet nästa år.

Källor: AP, New York Times, AFP, Reuters