Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jesse Puljujärvi i blickfånget då säsongen kör igång – flera unga spelare gör ligan högintressant

Från 2019
Uppdaterad 12.09.2019 11:33.
Jesse Puljujärvi.
Bildtext Jesse Puljujärvi spelar i Kärpät en här säsongen.
Bild: Markku Hyttinen / AOP

Jesse Puljujärvi är en given profil i ishockeyligan den här säsongen. Flera av hans blivande motståndare tror också att intresset för ligan ökar med Puljujärvi i Kärpät. Han gör säkert att det är fullsatt varje match i Uleåborg, säger Aleksander Bonsaksen till Yle Sporten.

Ishockeyligan kör igång i kväll med en repris på förra säsongens finalserie då mästarna HPK möter Kärpät på hemmaplan. Mycket av snacket inför säsongen har handlat om Jesse Puljujärvis återkomst i Kärpät.

21-åringen lämnade Edmonton Oilers efter tre tunga säsonger och ska nu försöka på fart på karriären igen i en bekant miljö. Puljujärvi har också visat lovande takter under hösten i CHL där han stått för fyra poäng på lika många matcher.

– Mina förväntningar är att han ska må bra. Han är en bra ung kille som är vänlig och bara vill spela ishockey.

– Vi vill hjälpa honom att njuta av ishockeyn och livet. Om vi kan göra det så vet jag att han kommer att göra bra ifrån sig, säger Kärpättränaren Mikko Manner till Yle Sporten.

Puljujärvis återkomst är inte bara en fullträff för Kärpät. Både HIFK:s lagkapten Lennart Petrell och KooKoos dito Aleksander Bonsaksen tror att Puljujärvi bidrar till att intresset för ligan växer den här säsongen.

– Det är ett stort namn och han gör säkert att det är fullsatt varje match i Uleåborg och kan kanske göra att det kommer fler och tittar på andra orter. Han är en stor talang men när man draftas tidigt glömmer man ofta att en spelare är ung och det är inte givet att man lyckas direkt, säger Bonsaksen.

– Det har talats och skrivits mycket om honom så visst är det en stor sak. Alla hoppas också att han ska komma framåt i karriären och det är bra att en så stor talang ser ligan som en viktig del i utvecklingen, säger Petrell.

Jesse Puljujärvi.
Bildtext Puljujärvi har gjort fyra poäng för Kärpät i CHL.
Bild: Markku Hyttinen / AOP

Lundell nästa stora stjärna?

Puljujärvi, Aleksander Barkov, Mikko Rantanen, Patrik Laine, Sebastian Aho, och Kaapo Kakko är bara några exempel på spelare som den finländska talangfabriken producerat de senaste åren.

Nästa spelare som väntas följa i samma fotspår är HIFK:s 17-årige center Anton Lundell. Han har redan gjort sig ett namn i ishockeyligan och rankas som ett toppnamn inför draften nästa sommar.

– Anton har förutsättningar för vad som helst. Den här säsongen tror jag att han blir säkrare i sitt eget spel och en ledare på isen. När allt klaffar för en ung spelare så finns det inga gränser.

– Det jag vill se är att han ska ta stora och smarta beslut varje kväll. Jag tror också att det blir lättare för honom då han redan har en säsong i ligan, säger lagkamraten i HIFK Lennart Petrell.

Anton Lundell, HIFK
Bildtext Anton Lundell är en av de största talangerna i ligan.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Andra unga spelare som ligaprofilerna lyfter fram att hålla ett extra öga på den här säsongen är till exempel Toni Utunen i Tappara, Kärpäts Tuukka Tieksola, och Matias Maccelli i Ilves.

– Manccelli är lite av en virtuos, säger Mikko Manner.

Vasa Sports lagkapten Erik Riska plockar också fram ett namn från det egna ledet: Eemil Erholtz som bland annat gjorde en stark träningsturnering för Juniorlejonen i slutet av juli.

– Han är tyvärr skadad för tillfället men han kommer säkert att ta stora kliv. Han är väldigt atletisk och rör sig bra på isen. Han är också väldigt målfarlig och en av de som gjort flest mål under vår försäsong, säger Riska.

Diskussion om artikeln