Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Kulmuni kräver både frikostig regionpolitik och en balanserad statsbudget - men hur går det ihop?

Från 2019
Bild av Katri Kulmuni med Freddi Wahlströms analys-stämpel på
Bild: Lehtikuva

Katri Kulmunis linjetal har låtit vänta på sig sedan hon valdes till ordförande i lördags. I dag talade hon till journalister, potentiella väljare och förstås det egna centerfolket. Konkretin saknades, skriver Svenska Yles politiska redaktör Freddi Wahlström.

Talet gav mest till centerfolket självt. Kulmuni använde mer tid till att elda på de egnas kämpaglöd och gemenskapskänsla än att staka ut en "Kulmuni-linje" för partiet.

Talet innehöll en del klichéer som att den enda riktningen för partiets politik är framåt, att partiet är på de svagas sida och att partiet tycker att alla medborgares hemtrakter är lika värda.

Det sistnämnda var en del av Kulmunis regionpolitiska teser (vilket parti tycker förresten att någons hemtrakt inte är lika mycket värd som de andra?).

Kulmuni-linjen: Radikal regionalism?

Regionpolitik är något som Kulmuni starkast talar för. Där har hon konkurrens, eftersom vartenda ett annat parti också ömmar för regionerna och vill att "hela Finland ska vara bebott".

De få gånger som politikerna gett någon definition på vad den frasen betyder har det blivit lite intressantare.

Till exempel sade dåvarande gröna partiordförande Pekka Haavisto i en riksdagsvalsdebatt i våras att "hela Finland bebott" betyder att man bygger en snabbspårväg från Uleåborg via Tammerfors till Helsingfors.

Här finns kanske en nisch för en radikal-regionalistisk politik.

Kulmuni är den enda partiledaren bland riksdagspartierna som inte vill acceptera att kommuner kunde tillåtas minska på de lagstadgade uppgifterna.

Det här trots att bland andra Kommunförbundet säger att det är ohållbart att fortsätta kräva samma servicenivå av alla kommuner.

Kulmuni säger också att Centerns regionpolitik ska betyda att alla får möjlighet att välja den plats "där de vill bygga sitt liv på".

På en direkt fråga om vad det innebär säger Kulmuni att skolorna, hälsovården och vägförbindelserna ska vara på en "hög och bra nivå" överallt i landet.

Hur går regionalpolitiken ihop med strikt ekonomisk linje?

Problemet för partiet är att den andra pelaren som Kulmunis program står på är en strikt finanspolitik. Slagordet är att budgeten ska vara i balans.

Om regeringsprogrammet och budgetförslaget håller streck, med ett underskott på 2,3 miljarder euro, så betyder det att Kulmunis regionpolitik inte får kosta något extra.

Det ser ut som att om Kulmuni ska få sin linje igenom måste antingen hon själv, eller de andra regeringspartierna böja sig.

Kulmuni berömmer rödmyllan

Men regeringspartnern SDP har Kulmuni bara gott att säga om.

Rödmyllesamarbetet garanterar nämligen enligt henne att den ekonomiska politiken också beaktar den svaga i samhället.

SDP och Centern förenas också i det att båda tycker att sysselsättningen är viktig för tillväxten, fortsätter Kulmuni i ett försök att hitta andra gemensamma punkter.

Centerns borgerliga linje i Rinnes regering: Stabil ekonomisk politik

Sanningen är ändå att det finns klyftor mellan de båda partierna. SDP är berett att tulla på kravet på balanserad budget och starta stimulansåtgärder om det blir en internationell recession.

Centerns finansminister Lintilä säger att det är omöjligt - endast en finanskris av 2009 års mått kan möjligen få regeringen att sätta regergingsprogrammet på undandtag.

Kulmuni stöder naturligtvis sin finansminister.

Man märker att Kulmuni-Lintilä söker nischer för Centern att fungera som borgerligt parti i en vänsterdominerad regering.

Ett lite klurigt försvar mot företagarnas kritik att regeringsprogrammet är för slapphänt med statsfinanserna är att det viktigaste för företagen är en förutsägbar och stabil ekonomisk politik i osäkra tider.

Det kan hända att många företagare håller med, till och med om det innebär att ge avkall på kraven på till exempel mer lokala avtal eller mindre byråkrati.

Räcker Kulmuni-linjen till för ökat stöd?

Men flera journalister skakade på huvudet under Kulmunis presskonferens på torsdagsförmiddagen: Var är konkretin, viskades det i salen?

Det är lite symtomatiskt att när Kulmuni får en fråga om hur hon skiljer sig från den förra ordföranden Juha Sipilä svarar hon att hon är en "representant för nästa generation".

Kulmuni är långt ifrån den enda politikern som framhäver sin ålder (och ibland kön) och hon gör det ganska försynt.

Men det kan hända att det ändå inte räcker till att en partiordförande hör till en speciell befolkningsgrupp för att få stödet att öka permanent.

Diskussion om artikeln