Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredric Portin blir chefstränare för orienteringslandslaget: ”Stora skor att fylla”

Från 2019
Uppdaterad 12.09.2019 18:04.
Fredric Portin.
Bildtext Fredric Portin har jobbat som förbundstränare det senaste året.
Bild: FSI / Jeanette Harf

Den tidigare topporienteraren Fredric Portin efterträder Petteri Kähäri på posten som chefstränare för landslaget. Portin inleder sitt nya jobb i slutet av september.

För drygt ett år sedan valde Fredric Portin att avsluta sin landslagskarriär och blev istället förbundstränare för FSO och inom Pargas IF. Nu tar han ett stort kliv framåt i sin tränarkarriär.

Orienteringsförbundet skriver att Portin valts till chefstränare för orienteringslandslaget. Petteri Kähäri kommer att leda landslaget i de sista tävlingarna i världscupen under hösten, men Portin kommer redan då att finnas med i bakgrunden.

– Det är ganska så stora skor att fylla. För några år sedan kunde jag inte tro att jag skulle vara i den här situationen. Jag vill vara en förstående tränare som ser människan. Min stil kommer att vara ganska så mjuk, säger Portin i ett pressmeddelande.

– Vi har fått bra feedback från idrottarna om Portin. Trots sin ringa tränarerfarenhet presenterade han en mogen helhetsvision som vi under hans ledning kan bygga vidare på, säger orienteringsförbundets vd Mika Ilomäki.

Portin kommer att basa för både herrarna och damerna i landslaget. Han vill i sin nya roll se ett utökat samarbete mellan junior- och seniorlandslag.

– Det är bra om juniorerna i ett tidigt skede får möjlighet att utmana seniorerna. På det sättet skapar vi också sammanhållning och får en känsla av att orientering är en lagsport – på alla områden utom i skogen, säger han.

De första stora mästerskapen som Portin har siktet inställt på i sin nya roll är sprint-VM i Danmark och terräng-EM i Estland nästa år.

Fredric Portin: "Det känns jättebra att bli ny chefstränare för orienteringslandslaget"

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln