Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tre aktuella kulturtips - När redaktörerna själva väljer blir det Shakespeare, skuld och svart humor

Från 2019
A Black Lady Sketch Show Från vänster Quinta Brunson, Gabrielle Dennis, Robin Thede och Ashley Nicole Black.
Bildtext Quinta Brunson, Gabrielle Dennis, Robin Thede och Ashley Nicole Black i A Black Lady Sketch Show.
Bild: HBO Nordic

Denna vecka tipsar Svenska Yles kulturredaktion om Macbethinspirerad soppa, en performance om design som ger skuldkänsla och svart humor.

Vecka 37

Svarta kvinnor står inte längre bara i bakgrunden i sketchserier

tips: Kia Svaetichin

Att vara kvinna och komiker är svårt, men att vara kvinna och komiker och därtill ännu mörkhyad är nästan omöjligt.

A Black Lady Sketch Show består av endast svarta kvinnor som alla spelar olika, märkliga, roliga, galna och totalt oförutsägbara karaktärer i en magisk verklighet. Man sitter och skrikskrattar och frustar och ibland fattar man ingenting. Det är udda humor som tänjer och driver det mesta till sin spets.

  A Black Lady Sketch Show (HBO Nordic), scen i ett flygplan. Quinta Brunson och Robin Thede
Bildtext Quinta Brunson och Robin Thede.
Bild: HBO Nordic

Komikern, skådespelaren och författaren Robin Thede (första svarta kvinnan som är huvudförfattare för en late-night talk show och programledare för hennes egna talkshowThe Rundown with Robin Thede) står bakom den här briljanta serien. Än så länge finns det bara en säsong att skratta så man gråter, men en andra säsong är på kommande.

A Black Lady Sketch Show på HBO Nordic.

Shakespeare och Lina Ekblad

Tips: Jessica Morney

Shakespeares texter kan vara både sövande, rena såpoperan - och alldeles underbara. Skådespelaren Lina Ekblad har skrivit en monolog där hon bjuder publiken på Macbethinspirerad soppa, frågar efter publikens dygder och laster, driver med sig själv och publiken och citerar tänkvärda stycken ur Shakespears texter.

Lina Ekblad i sin monolog Feta kungar och fattiga riddare
Bildtext Lina Ekblad på Wasa teater.
Bild: Wasa Teater/Frank A. Unger

"Feta kungar och fattiga riddare. En mättande monolog", i regi av teaterchef Åsa Salvesen på Wasa teater ges nästa gång lördagen den 14.9.

När design blir kritiskt och nästan lite obekvämt

tips: Johanna Grönqvist

Design är inte bara formgivning och estetik utan också en del av vårt konsumtionssamhälle. Därför är det intressant att se vad det blir då designers själva lyfter fram kritisk design och känner ansvar för miljön.

Utställningen Critical Tide visar bland annat designade stöd för korallrev och fantasifulla skapelser av sjögräs. Men vid performancen Ocean Confessional av Pete Fung och Samein Shamsher blir det stopp.

På en tunn, vit papperslapp blir besökaren ombedd att skriva ner sin kärlek till havet. Eller bekänna sina synder gentemot havet.

En hand håller i en penna vid en vit papperslapp.
Bildtext Räcker en liten papperslapp till?
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

Lappen, tillsammans med alla andra lappar, skall sedan slängas ut i havet då utställningen är slut. Pappret är biologiskt nedbrytbart och frigör kalciumkarbonat (som används för att minska surheten i haven).

Att skriva om hur mycket jag gillar havet är lätt. Men går det att skriva om skulden?

Critical Tide på Designmuseet till den 27.10.

Och jag kan inte släppa serien Delhi Crime

tips: Johanna Grönqvist

En ytterst brutal gängvåldtäkt 2012 på en buss i Delhi skapade rubriker över hela världen. Den här händelsen är utgångspunkten för Netflix-serien Delhi Crime som fokuserar på polisens arbete då de under några intensiva dagar försöker få fast våldtäktsmännen.

Närbild på polischefen Vartika Chaturvedi (Shefali Shah) när hon talar i sin mobil.
Bildtext Vartika Chaturvedi (Shefali Shah) är polischefen som försöker hålla styr på sina egna och poliskårens känslor.
Bild: Netflix

Är det här en realistisk serie? Nja, svårt att säga. Men den får en att googla efter mer info. Och det är en skickligt berättad historia där en massa olika personer träder fram och polischefens envisa arbete väcker beundran.