Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vad hände efter att kamerorna stängdes av? Se sista delen av den finlandssvenska webbserien Så jävla duktig

Från 2019
Så jävla duktig - Spela upp på Arenan

I över ett halvår filmade finlandssvenska Emma, Olivia, Rebecka, Vendela och Rosanna sig själva. De berättade öppenhjärtligt om ångest, prestationskrav och hur det är att vara ung kvinna idag. Men vad hände efter att kamerorna stängts av?

I juni 2019 kom serien Så jävla duktig där vi får följa fem finlandssvenska kvinnor med olika livssituationer med en sak som förenar dem: känslan av att hela tiden behöva prestera.

- Att visa för alla vad som egentligen ligger bakom glada, sociala och duktiga Emma kändes lite som att komma ut ur skåpet, säger Emma.

För helt enkelt har det inte varit att dela väldigt personliga tankar och känslor framför en kamera.

- Jag blev blyg för mig själv och kunde inte låta bli att tänka på hur många som skulle se det i slutändan, säger Olivia.

I början av serien är Emma sjukskriven från skolan, Rebecka kämpar på hemma med två små barn och Vendela tillbringar ofta 12-timmarsdagar på musikalskolan. Rosanna drömmer om att bli en utgiven författare och Olivia är trött på allt var samhällsnormer heter.

Trailer: Så jävla duktig - Spela upp på Arenan

Under seriens gång får vi följa de fem kvinnorna i deras vardagsliv. Vi får höra deras tankar om samhällets krav och se när det är som allra tyngst.

Men vi får också vara med om glädjefyllda besked och milstolpar.

Sedan i onsdags (11.9) finns också ett sjätte och avslutande avsnitt ute på Arenan, Så jävla duktig: Vad hände sen?

Ett halvår efter att tjejerna slutade filma plockar de upp kamerorna igen och berättar om hur de mår idag, vilka reaktioner de fått på sin medverkan och vad som hunnit hända i livet sedan vi fick träffa dem senast.

Bland annat får vi se Rebecka gifta sig, Vendela förklara varför hon mitt i allt befinner sig i en husbil i Luleå och Rosanna berättar varför hon stängde ner sitt Facebook-konto efter att serien haft premiär.

Här hittar du alla avsnitt av Så jävla duktig.

Diskussion om artikeln