Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Låga löner och uteblivna övertidsersättningar har förekommit vid renoveringen av Olympiastadion

Från 2019
ilmakuva, Olympiastadion remontissa 15.9.2017
Bildtext Renoveringen av Olympiastadion har granskats av Byggnadsförbundet som funnit att många jobbat på villkor som strider mot kollektivavtalet. Bilden är från 2017.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Enligt Byggnadsförbundet har över 300 personer jobbat med renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors under förhållanden som strider mot rådande kollektivavtal.

I snart två års tid har Byggnadsförbundet haft ögonen på renoveringen av Olympiastadion. 340 personer som har jobbat hos underleverantörer har haft problem. De har jobbat för 13 olika företag. Huvudentreprenören är byggföretaget Skanska.

- Vi har märkt att folk har fått betalt enligt fel löneklass. Övertid och reseersättning har inte betalats, säger Johanna Elonen som är regional ombudsman på Byggnadsförbundet.

Byggnadsförbundet misstänker också att det har förekommit olagliga uppsägningar. De som har drabbats av osakliga arbetsvillkor är främst östeuropéer som jobbat för underleverantörer.

- De flesta anställda kommer från Östeuropa och de känner inte till de finländska arbetsavtalen. Därför går erfarna arbetare med på den lägsta timlönen i kollektivavtalet som ligger på tio euro timmen, istället för de närmare 15 euro i timmen som tillhör en erfaren yrkesman.

Ett företag tvingades betala 80 000 euro

Elonen vill inte berätta om underleverantörerna som brutit mot kollektivatalen varit utländska eller inhemska.

- Inom byggbranschen råder ett kollektivavtal och det gäller alla företag, oberoende av var bolaget är baserat, säger Elonen.

Ett företag tvingades att betala 80 000 euro till 50 anställda, efter att underbetalning upptäcktes.

- För den enskilda anställda kan summorna de går miste om handla om hundratals eller tusentals euro, beroende på hur länge de har hunnit jobba. Eftersom det handlar om många anställda så har det inneburit en stora summor för underleverantörerna.

Fusket drabbar ärliga företagare

Enligt Elonen får ett företag som kringgår bestämmelserna en stor fördel.

- Det handlar om en stor byggarbetsplats. Om varje arbetstimme blir några euro billigare så har de ärliga företagen svårare att klara sig i konkurrensen.

Renoveringen av Olympiastadion kommer att kosta 261 miljoner euro. Jukka Ala-Outinen är projektchef på Skanska och ansvarar för bygget.

- Vi har hjälpt Byggnadsförbundet med utredningarna och samarbetet har fungerat bra. De här fallen har blivit utredda, säger Ala-Outinen.

Ala-Outinen vet bara vilka företag som har haft problem, inte hur många anställda det handlar om.

- Därför har jag svårt att kommentera om det är en stor eller liten siffra, säger Ala-Outinen.

Ungefär 4 600 personer har jobbat på renoverinsgområdet. Renoveringen inleddes år 2016.

Finländska kollektivavtalet ska gälla

Skanska har granskat underleverantörernas ekonomiska situation innan kontrakt har undertecknats.

- Vi har gjort de utredningar som hör till beställaren. Bland annat har vi kollat att underleverantörerna inte har ekonomiska problem, obetalda skatter eller pensionsavgifter, säger Ala-Outinen.

Enligt Ala-Outinen har de också granskat prisnivån på entreprenader.

- Vi försöker se till att de är såna att underleverantören kan betala enligt kollektivavtalet, säger Ala-Outinen.

"Kan inte övervaka"

Underleverantörerna förbinder sig att följa finländsk lagstiftning och kollektivavtal när de undertecknar avtal med Skanska.

- Men vi kan inte övervaka hur underleverantörer betalar. Vi har varken möjlighet eller ens rätt till det, säger Ala-Outinen.

Men på Byggnadsförbundet anser man att det här är märkligt.

- Jag hade trott att övervakningen av underleverantörerna skulle vara bättre eftersom det är ett stort projekt som finansieras med skattemedel, säger Johanna Elonen.

Renoveringen av Olympiastadion blir klar nästa sommar.

Diskussion om artikeln