Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga pälsfarmare tror på framtiden trots att många länder har förbjudit deras näring - "Jag hoppas mina söner kan ta över någon dag"

Från 2019
Pälsfarmarna har framtidstro trots att näringen ifrågasätts - Spela upp på Arenan

Det har varit fem tuffa år inom pälsbranschen med låga priser och överproduktion, och ingen större ljusning väntas ännu. Samtidigt ifrågasätts det etiska med pälsdjursuppfödning allt mer, speciellt efter att Norge och även storproducenten Nederländerna går in för att förbjuda pälsnäringen.

En ny generation av pälsfarmare i Österbotten låter sig ändå inte påverkas av den negativa trenden.

Tobias Andersson visar upp sina silverrävar som tittar nyfiket fram från burarna. Han har 7 000 rävar och 10 000 minkar på sina pälsfarmer i Oravais, och är en av de 763 pälsfarmarna i Finland.

pälsfarm
Bildtext 7000 rävar och 10 000 minkar finns på Tobias Anderssons farmer.
Bild: Roy Fogde

Över hälften av alla pälsfarmare finns i Svenskösterbotten, och i många fall går farmerna över från far till son. För Andersson var det ändå inte så. Han valde pälsnäringen självmant, och sadlade om på heltid från järnhandlare till pälsfarmare år 2010.

- Det var en intressant bransch, väldigt internationell och jag var intresserad av att jobba med djur, berättar Andersson.

Under de följande åren började priserna stiga och hjulen rullade hårt i branschen. I Österbotten väcktes intresset bland flera unga, och det gjordes en hel del generationsväxlingar.

År 2013 när priserna var som högst, valde också Anders Kulp i Vörå att byta bransch. En före detta kapitalförvaltare blev pälsdjursuppfödare, och fick snart nytta av sina tidigare kunskaper.

anders kulp, pälsfarm
Bildtext Anders Kulp i Vörå sadlade om till pälsfarmare under toppåret 2013.
Bild: Roy Fogde

Redan följande år började nämligen priserna rasa och till slut sjönk omsättningen till en tredjedel. Det var en följd av överproduktion speciellt på mink i Asien.

- Jag visste att det kommer att gå på det här sättet. Är det höga priser så kan man vara säker på att det blir sämre. Så har det alltid varit, säger Kulp lugnt.

Med samma lugn vågar Kulp även se på sin framtid som relativt ny i branschen, eftersom samma regel också gäller tvärtom, menar han. När priserna är dåliga, så kommer det snart bättre tider. Nu hoppas han på en liten ljusning redan i höstens pälsauktion i Vanda.

Tobias Andersson sätter sitt hopp på kommande säsong.

- Efterfrågan finns fortfarande och nu ser vi på de senaste auktionerna en hundraprocentig försäljning på nytt, så vi hoppas vi skulle kunna se stigande priser under kommande säsong.

Motvind runt om i världen

Samtidigt som pälsfarmarna i Österbotten vågar se en ljusare framtid, blåser det snålare vindar på annat håll. 13 länder i Europa har fattat beslut om att förbjuda pälsfarmningen.

Många av dem är lilleputtländer i branschen, såsom Norge, men bland dem finns också Nederländerna. Landet är tredje störst i världen på minkproduktion.

Enligt den senaste opinionsmätningen, som Finlands Pälsdjursuppfödares förbund har låtit göra, stöder över hälften av finländarna inhemsk, certifierad pälsdjursuppfödning.

53 procent av finländarna säger ja till inhemsk, certifierad pälsdjursuppfödning

― Taloustutkimus 2019

Av de nuvarande regeringspartierna i Finland har både Vänstern och De Gröna uppgett att de vill förbjuda pälsuppfödningen i lag, men ändå finns inget sådant inskrivet i regeringsprogrammet.

Varken Tobias Andersson eller Anders Kulp har ändå lagt upp någon plan B för en eventuell framtid där Finland skulle gå samma väg som Norge och Nederländerna. Andersson befarar att ett totalförbud skulle leda till att produktionen flyttas över till sådana länder där kraven på djurens välmående inte är lika höga.

- Då skulle det hända precis samma sak som i Holland och Norge. Farmproduktionen skulle flytta till Polen, Ryssland och Kina och antalet djur som föds upp skulle inte ändra, tror Andersson.

Är det då inte bättre att vi gör det här där vi har världens strängaste djurskydd och kontroll?

― Tobias Andersson, pälsfarmare

Tobias Andersson påminner att pälsnäringen både är en tradition och har en stor ekonomisk betydelse i Österbotten. Han önskar att politiska beslut ska grunda sig på forskning och riktiga expertutlåtanden.

- Jag vill inte se ett samhälle där en bransch ska läggas ner eller ifrågasättas på osanningar och oriktiga grunder, säger Andersson.

I hans hemkommun Vörå kommer uppskattningsvis fyra procent av skatteintäkterna från pälsnäringen och i Nykarleby är motsvarande andel tretton procent.

Pälsnäringen sysselsätter cirka 5 000 personer per år i Finland.

räv, pälsfarmare
Bildtext Finland är den största producenten av certifierade rävskinn i Europa och näst störst i världen efter Kina
Bild: Roy Fogde

Anders Kulp tror att pälsnäringen stannar kvar i Finland. Trots att intresset för studier inom pälsnäring för tillfället är lamt, hoppas han att nya generationer tar över i framtiden.

- Jag är nog övertygad om att vi kommer att ha pälsdjur i Finland i många årtionden ännu och jag hoppas att mina söner kan ta över någon dag om de vill.