Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Att tillåta badshorts, burkini och simleggings var ett lyckat drag - nu vill fler unga simma i Åbo

Från 2019
Simmare som dyker in i bassängen filmat under ifrån.
Bildtext Ingen forskning visar att badshorts skulle vara mer ohygieniska än simbyxor.
Bild: EPA/PATRICK B. KRAEMER

Badshorts, badbyxor, baddräkter, bikinier, burkinis, tankinis och simleggings. I Åbos simhallar godkänns alla slags simdräkter.

- Jo, bara de är rena. Allt som är gjort av simbaddräktstyg är okej, säger Eeva Haapanen som är chef för Åbos simanläggningar.

- Jag tycker bäst om simshorts. Jag har alltid de här med sköldpaddor, förutom en enda gång då jag hade glömt dem hemma, säger Morris från Aura.

Morris har kommit till simhallen med sin bror Elvis och med morfar.

- Det är bra att man får ha sådana simkläder som man trivs i. Jag har aldrig tyckt om simshorts så jag har simbyxor, liksom Elvis, medan Morris ska ha shorts, förklarar Pekka Lindroos.

En morfar står med sina barnbarn i en barnbassäng i en simhall.
Bildtext Pekka Lindroos med barnbarnen Elvis och Morris.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Sedan måste morfar skynda vidare för killarna har bråttom till bassängen. Det är ju därför de är kommit till Impivaara simhall.

Simhallar borde vara flexiblare

Tidigare var endast simdräkter och simbyxor tillåtna i simhallar.

Men många städer har ändrat sina regler. Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund har också ändrat sin rekommendation och man önskar att simhallarna skulle bli mer flexibla.

I Impivaara simhalls 50-metersbassäng ryms man både att simma och vattenlöpa.
Bildtext Impivaara simhall.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Bland annat i simhallar i Helsingfors är simshorts ännu förbjudna och i Vasa är burkinis inte tillåtna. Där pågår en livlig diskussion om vad som ska tillåtas.

I Åbo blev simshortsen tillåtna i simhallar redan sommaren 2017, och burkinis redan långt innan det.

- Man sade att boxershorts skulle orsaka sämre kvalitet på simvattnet, men det fanns ingen forskning som kunde påvisa det. Det enda som skulle kunna hända är att shorts lättare kunde fastna i något i bassängen då de är bredare, men vad jag vet så har det inte hänt hos oss, säger Haapanen.

Unga mer intresserade av att besöka simhallen nu

Tvärtom så har intresset för simning och för att besöka simhallarna i Åbo ökat sedan man upphävde simshortsförbudet, för många unga tycker inte om att visa upp sig i speedos.

Eeva Haapanen, en dam med glasögon med svarta skalmar.
Bildtext Eeva Haapanen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- För unga är det i en viss ålder en stor tröskel att komma till simhallen, men nu har gympalärare sagt att ungdomar lättare kommer hit då de får ha sådana simkläder som de trivs i. Också flera vuxna använder simshorts, säger Haapanen.

Då simshorts har tillåtits har det också gjort livräddarnas och badvakternas jobb lättare, då de inte längre behöver vara klädvakter, utan får koncentrera sig på att övervaka bassängerna.

Ungdomar med simshorts kunde ibland smyga längs väggarna för att inte upptäckas, eller de kunde rulla upp sina shorts. Nu får de simma med simshorts så mycket vill.

Fotbollsshorts är fortfarande inte okej

- Tiderna har förändrats. Tidigare använde man samma shorts också då man spelade fotboll eller innebandy, men nuförtiden har man simshorts och de är helt okej, säger Susanna Vuori som ansvarar för vattenmotionsverksamheten vid Impivaara simhall.

Men shorts kan fortfarande vara ett problem exempelvis sommartid vid Kuppis utebad.

- När stora fotbollslag kom direkt från fotbollsträningar, så måste vi vara noga med att kolla att de inte genast hoppade i med fotbollsshorts utan att de bytte till simshorts, säger badvakten Suvi Jalonen.

Suvi Jalonen, en flicka med gul livräddarskjorta, ljust långt hår och glasögon upplyfta på huvudet.
Bildtext Suvi Jalonen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Det hände ganska ofta att Jalonen vid utebadet måste påminna om reglerna under sommaren.

Viktigare att tvätta sig - utan simdräkt

Men oftare än att vara klädpoliser så måste livräddarna vara tvättpoliser och säga till åt folk att de måste tvätta sig innan de stiger ner i bassängen.

- Vi måste inte säga till dagligen, men ofta nog, säger Susanna Vuori.

- Att inte tvätta sig påverkar både luft- och vattenkvaliteten. Man borde tänka att det är till allas fördel att man tvättar sig innan man går ner i vattnet, säger Eeva Haapanen.

Susanna Vuori, en dam med en gulröd topp och glasögon, står vid en simbassängskant.
Bildtext Susanna Vuori.
Bild: Linus Hoffman/Yle

I Impivaara simhall finns också separata tillgängliga omklädningsrum och omklädningsbås, så att alla kön ska kunna byta om, duscha och simma. De har funnits sedan renoveringen blev färdig år 2012

- Filosofin är att simhallen ska vara tillgänglig för alla, Vi har inte fått så mycket feedback på det, men jag hoppas att det gör tröskeln att komma till simhallen lite lägre, säger Haapanen.

Diskussion om artikeln