Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan landslagsframgångarna och HPK:s skrällguld ge ishockeyligan ett lyft? Jämn säsong utlovas: "FM-ligan är inte som La Liga"

Från 2019
Uppdaterad 12.09.2019 17:19.
Lennart Petrell ropar.
Bildtext Lennart Petrell.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Efter HPK:s skrällguld i den inhemska ishockeyligan i våras är mästarkandidaterna flera inför stundande säsong, menar Helsingfors IFK:s lagkapten Lennart Petrell. Han får medhåll av Sports dito, Erik Riska, som hoppas att just hans klubb kan ta inspiration av HPK:s framgångssaga.

Juniorlejonen tog guld. Damlejonen var en videogranskning från guld. Och slutligen tog Lejonen som bekant VM-guld.

Men kan landslagsframgångarna ge FM-ligan ett lyft? Det tror i alla fall HIFK:s lagkapten Lennart Petrell.

– Jag tror att det i alla fall på herrsidan påverkar att det fanns flera ligaspelare med roll i framgångarna. Det att man gör bra saker här, spelare utvecklas och att det kommer bra spelare härifrån är en stor grej som möjliggjort all framgång, säger Petrell till Yle Sporten.

När ishockeyligan kör i gång denna vecka finns det dock bara fyra färska VM-medaljörer med. En av dem är Petrells lagkamrat Jere Sallinen.

– Man märker att intresset är stort kring honom i samband med olika evenemang. Det försöker man förstås utnyttja så mycket som möjligt när det gäller åskådare och nya följare.

Kärpättränaren Mikko Manner nämner inte någon enskild favorit till ligaguldet.

– Det att Lejonen vann var lite samma sak som att HPK vann ligan och att St. Louis vann NHL, nu tror alla lagen mer på sig själva än tidigare. Det är svårt att tippa vem som vinner ligan, menar Manner.

Mikko Manner blickar åt sidan.
Bildtext Mikko Manner.
Bild: Lehtikuva

HPK:s guld ger bränsle

Just HPK:s skrällartade ligaguld förra våren väcker hopp. Vasa Sports lagkapten Erik Riska hyllar Tavastehuslagets framgångar.

– Det var väldigt fint av dem. Jag känner några där som kämpat väldigt länge och gjort dagligen hårt arbete för att vinna. Otroligt fint att se att det är möjligt, säger Riska.

HPK:s budget hör verkligen inte till ligans större, i stället är den i storleksklass med Sports. Riska tror att hans lag, som blev elva i fjol, kan ta inspiration av HPK.

– HPK:s framgång gav oss otroligt med bensin, att få se en mindre klubb stångas med de stora klubbarna. Klart att det krävs en bra säsong, men det gör det oavsett om du ska vinna.

Erik Riska spelar ishockey för Vasa Sport.
Bildtext Erik Riska gör sin sjätte raka säsong i Sport.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

– Jag hoppas att vi ska kunna vara uppe och trängas med de stora mer än vad vi gjort tidigare.

Tapparaveteranen Kristian Kuusela, som var med och vann VM-guld i våras, berömmer HPK:s lagsammanhållning – och påminner om realiteterna.

– Ligan är jämn och du måste ge ditt yttersta varje kväll för att ta poäng. Samtidigt är ishockeyn alltid ärlig, du vinner inte fyra matcher i playoff utan att förtjäna det.

Kristian Kuusela lyfter upp VM-pokalen.
Bildtext Kristian Kuuselas första VM på herrnivå fick ett lyckligt slut.
Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press

”FM-ligan är inte som La Liga”

Lennart Petrell återvände till HIFK inför säsongen 2016/17 efter några år utomlands. Redan sedan dess har anfallaren märkt av förändringar.

– En sak som skiljer sig från när jag kom hem för några år sedan är att man vågar spela, lagen vågar lita på sin spelstil.

Petrell tycker att säsongen är oviss på förhand sett och väljer att jämföra situationen med den spanska ligafotbollen.

– Jag tycker att det är fint att vi har en liga med många mästarkandidater, inte som La Liga där man på förhand med 50 procents säkerhet vet vem som kommer att få lyfta bucklan.

Ishockeyligan kör i gång i kväll med en finalrepris, när HPK tar emot Kärpät.

Diskussion om artikeln