Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Uppdaterad 04.10.2021 15:02.

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

"Barn, vänner och föräldrar älskar. Jag älskar. Lätt att laga till många, går även att göra till få. Zeinas recept (Zeinas Kitchen) gör det dessutom lätt för alla att laga och få konsekvent samma goda smak varje gång. What's not to like?"

Frida Allberg

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Ingredienser, 4-6 portioner

  • 400 g halloumi

  • 2 gula lökar

  • 2 st chili (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)

  • 1 msk riven ingefära

  • 3 vitlöksklyftor

  • 400 g krossad tomat (gärna finkrossad)

  • 3 dl grädde

  • 50 g smör

  • 1 dl vatten

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 msk socker (mängd kan minskas)

  • 1 tsk kardemumma

  • 0,5 tsk kanel

  • 1 msk spiskumminfrön eller vanlig spiskummin

  • 1 msk chilipulver (kan ersättas med paprikapulver)

  • salt & peppar

  • bladspenat och rostade mandlar att toppa med

Förslag på tillbehör:

  • naan

  • raita

  • ris

Stekt halloumi i en stekpanna
Bild: Yle/Matias Jungar

Gör såhär

  1. Hacka lök och chili. Riv ingefära och vitlök.

  2. Hetta upp smör. Stek lök, chili, ingefära, vitlök och alla kryddor under omrörning.

  3. Tillsätt tomatpuré och stek lite till.

  4. Tillsätt krossad tomat, 1 dl vatten, blanda och låt sedan såsen puttra under lock i 15-20 min.

  5. Häll i grädde, smaksätt med socker (såsen ska gärna vara lite söt) och låt puttra i 10-15 min till.

  6. Skär halloumi i tärningar, hetta upp en helt torr stekpanna och stek halloumi tills den får lite färg. Vänd ner i såsen och låt den få puttra med i 5-6 min.

  7. Rosta mandlar i stekpanna.

Servera grytan med önskat tillbehör och toppa med bladspenat och rostade mandlar.

P.s. om smaken känns bekant är det antagligen för att du ätit det här med kyckling. Ingår i standardmenyn på de flesta indiska restaurangerna.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

På andra språk

Diskussion om artikeln