Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardrömssviten äntligen bruten – volleybollherrarna besegrade Nordmakedonien i EM-premiären

Från 2019
Uppdaterad 12.09.2019 21:09.
Finländska volleybollspelare jublar.
Bild: Lehtikuva

Joel Banks har äntligen fått sin första officiella seger som förbundskapten för Finlands herrlandslag i volleyboll. Finland besegrade Nordmakedonien i EM-premiären i Slovenien med 3–1 i set.

På förhand sett var Nordmakedonien det svagaste laget i Finlands grupp. Landet hittas på plats 23 i Europarankingen, där Finland ligger elfte.

Men efter 18 raka förluster i tävlingsmatcher var förväntningarna inte alltför högt ställda inför Finlands EM-premiär. Och lättnaden var stor bland de finländska spelarna efter att Nordmakedonien besegrats efter fyra set i vad som var en rätt så jämn tillställning. Slutsiffrorna skrevs 3–1 (25–23, 25–22, 23–25, 25–21).

Någon som var särskilt lycklig efteråt var Finlands chefstränare Joel Banks, som fick uppleva en officiell seger som chefstränare för Finland för första gången.

– Det känns fantastiskt, jag är stolt över mina spelare. Framförallt ger detta en självförtroendeboost, myste Banks efter matchen i Yles intervju.

Jämn match

Finland fick en bra inledning på matchen, men Nordmakedoniens stjärnduo Nikola Gjorgiev-Aleksandar Ljaftov såg till att matchen hölls jämn.

De två första seten fixade Finland med någon poängs marginal, men i det tredje tappade Finland formen. I matchens fjärde set var Finland igen bättre, särskilt tack vare Urpo Sivula, samt inbytta Elviss Krastins och Niko Suihkonen.

Sivula stod för poängen 17/+11, medan Nordmakedoniens Risto Nikolov var poängbäst i sitt lag med 14/+13.

– Detta är en resultatinriktad gren och vi har fått kritik hela sommaren. En viktig seger, man ser det på spelarnas reaktion, kommenterade Banks.

Diskussion om artikeln