Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Demokraternas toppkandidater rök ihop för första gången

Från 2019
Uppdaterad 13.09.2019 10:51.
Joe Biden (i mitten) leder de senaste opinionsmätningarna, Elizabeth Warren ligger tvåa och Bernie Sanders trea.
Bildtext Joe Biden (i mitten) leder de senaste opinionsmätningarna, Elizabeth Warren ligger tvåa och Bernie Sanders trea.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA har demokraternas tio främsta presidentaspiranter drabbat samman i en tre timmar lång tv-debatt. Sjukförsäkringssystemet, invandringspolitik, vapenlagar och miljön var ämnen som fick debatten att hetta till.

Den förre vice presidenten Joe Biden leder opinionsmätningarna bland de 20 demokrater som tävlar om att få utmana president Donald Trump i presidentvalet 2020.

Därför var det var det inte oväntat att just Biden anfölls hårdast av de andra nio toppkandidaterna.

Det här var första gången som favorittippade Biden, opinionsmätningarnas tvåa Elizabeth Warren och trean Bernie Sanders möttes i en tv-debatt. Det var också första gången de tio populäraste kandidaterna stod på debattgolvet samtidigt.

De tio som deltog från vänster till höger: Amy Klobuchar, Cory Booker, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Andrew Yang, Beto O'Rourke, Julian Castro.
Bildtext De tio som deltog från vänster till höger: Amy Klobuchar, Cory Booker, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Andrew Yang, Beto O'Rourke, Julian Castro.
Bild: AFP / Lehtikuva

Uppstickaren Julian Castro stod för de aggressivaste påhoppen mot Biden. I samband med diskussionen om hälsovården och sjukförsäkringssystemet ifrågasatte Castro inte bara Bidens ståndpunkter, utan också hans minne.

- Glömmer du vad du har sagt för två minuter sedan? Har du redan glömt det? Jag kan inte förstå det. Du glömmer, sa Castro.

Det var en tydlig anspelning på Bidens ålder. Han är 76 år gammal.

Julian Castro var USA:s bostadsminister från 2014 till 2017 under president Barack Obama.
Bildtext Julian Castro var USA:s bostadsminister från 2014 till 2017 under president Barack Obama.
Bild: AFP / Lehtikuva

Frågan om hur hälsovården och sjukförsäkringssystemet ska reformeras verkade vara den hetaste frågan för kandidaterna.

Sanders och Warren kräver samma sorts allmänna hälsovård under sjukförsäkringssystemet Medicare. De vill alltså att det ska utvidgas för att täcka alla.

Biden kritiserade dem för att deras planer är alltför dyra och orealistiska. Han försvarar Barack Obamas sjukvårdsreform, som har blivit känd under namnet "Obamacare".

"Ja för fan, vi kommer att ta din AR-15 och AK-47"

Vad gäller vapenlagarna stod den förre kongressledamoten från Texas, Beto O'Rourke kanske för det mest minnesvärda inlägget. I hans hemstad El Paso inträffade en masskjutning i augusti som krävde 20 människoliv.

- Ja, för fan ("Hell yes"), vi kommer att ta din AR-15. Om det är ett vapen som skapades för att döda människor på slagfältet, vi kommer att köpa det tillbaka, sade Beto O'Rourke. Han beskrev hur fruktansvärda spår vapen som AR-15 och AK-47 lämnar.

Beto O'Rourke tillhör de kandidater som man tippat att kommer att lämna kampen om presidentkandidaturen rätt snart, men i den här debatten gjorde han väl ifrån sig.

Demokraterna över hela fältet har de senaste åren intagit en allt striktare attityd till vapenvåldet. Man kräver skärpta vapenlagar och kritiserar vapenlobbyn NRA i fräna ordalag.

-Jag är den enda här ikväll som vunnit över NRA, två gånger, sade Joe Biden och syftade på sina tidigare uppgörelser med vapenlobbyn.

Flera demokrater påpekade att cirka 90% av amerikanerna i förfrågningar stöder striktare bakgrundskontroller i samband med vapenköp.

Joe Biden och Elizabeth Warren deltog ivrigt i diskussionen om skärpta vapenlagar.
Bildtext Joe Biden och Elizabeth Warren deltog ivrigt i diskussionen om skärpta vapenlagar.
Bild: AFP / Lehtikuva

-Orsaken till att inget händer är att senaten är korrumperad, de styrs helt och hållet av vapenlobbyn, sade Elizabeth Warren.

Senaten har republikansk majoritet och kan således inte godkänna lagförslag som inte får stöd av åtminstone några republikanska senatorer.

Warren: Invandringen gör USA starkare och inte svagare

Invandringsfrågan polariserar dagens USA och delar republikaner och demokrater i två läger, där demokraterna har en betydligt mer välkomnande attityd till invandrare.

Joe Biden fick återigen frågan om han i egenskap av vice president gjorde något för att försöka stoppa Barack Obama, som avvisade tre miljoner invandrare under sin presidentperiod.

Biden har tidigare undvikit att svara på frågan. För Biden handlar det om en balansgång där han inte vill framstå som illojal mot Obama men samtidigt aktar sig för att ge ett invandringskritiskt intryck.

Något svar blev det inte denna gång heller.

-Jag var vice president, sade Biden och frågan blev hängande i luften.

Joe Biden under tv-debatten som hölls vid Texas Southern University i Houston, Texas.
Bildtext Joe Biden under tv-debatten som hölls vid Texas Southern University i Houston, Texas.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sittande presidenten Donald Trump utsattes som väntat för frän kritik, inte minst för sin migrationspolitik.

Elizabeth Warren kritiserade Trump för att driva en politik som inte gör skillnad mellan terrorister och hjälpbehövande.

-Min princip är att invandring gör USA starkare och inte svagare, sa Warren.

Utrikespolitiken fick mer utrymme - dags att sätta punkt för kriget i Afghanistan

Kandidaterna var förhållandevis eniga om att kriget i Afghanistan, där amerikanska trupper närvarat i snart två decennier, bör avslutas.

Pete Buttigieg sade att han vill sätta stopp för “krig som aldrig tar slut” och införa en maxgräns på 3 år om USA drar ut i krig, en gräns som endast kongressen kan besluta om att förlänga.

-Vi har idag 18-åringar som inte ens var födda under elfte-september attackerna, men som i princip redan kan skickas ut i krig.

Utrikespolitiken har haft en blygsam roll i de tidigare debatterna, men fick lite mer utrymme ikväll. USA:s relationer till latinamerika, krisen i Venezuela och handelskriget med Kina debatterades utan att stora meningsskiljaktigheter kom fram.

Man var enig i kritiken mot Donald Trumps utrikespolitik, som beskrevs som isolationistisk och nyckfull.

Också Amy Klobuchar deltog i den samfällda kritiken mot president Donald Trump.
Bildtext Också Amy Klobuchar deltog i den samfällda kritiken mot president Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

-Vi har en president som behandlar utrikespolitiken som ett spel och en show (game show), sade Amy Klobuschar.

Kvällens vinnare: Barack Obama

Tidigare presidenten Barack Obama har, kanske lite oväntat, utsatts för en viss kritik av somligan presidentkandidater vid de tidigare debatterna.

Obamas beslut att avvisa miljontals migranter har inte omfamnats av alla i det demokratiska partiet, ett parti som kan sägas ha rört sig vänsterut i migrationsfrågan under de senaste åren.

Ikväll var tonen en annan.

Flera kandidater öste beröm över Barack Obama och tackade den tidigare presidenten för att ha drivit igenom den historiska hälsovårdsreformen “Obamacare”.

Barack Obama är fortfarande väldigt populär bland demokratiska väljare. Ikväll verkade också tidigare obama-kritiska kandidater utgått ifrån att de inte har mycket att vinna på att kritisera ex-presidenten.

Bland de tio kandidaterna är det svårt att utse en tydlig vinnare, samtidigt som ingen gjorde stora fadäser.

Presidentaspiranterna (från vänster) Pete Buttigieg, Joe Biden, Kamala Harris, Bernie Sanders, Andrew Yang och Elizabeth Warren tackade varandra då debatten var över.
Bildtext Presidentaspiranterna (från vänster) Pete Buttigieg, Joe Biden, Kamala Harris, Bernie Sanders, Andrew Yang och Elizabeth Warren tackade varandra då debatten var över.
Bild: AFP / Lehtikuva

Joe Biden gav ett mer offensivt och alert intryck än i de två tidigare debatterna, men de övriga toppnamnen Warren, Harris, Sanders och Buttigieg stod alla för stabila insatser.

Mycket tyder på att demokraternas interna kapplöpning fortsätter i jämna tecken en god stund till. Åtminstone fram till följande tv-debatt i mitten av oktober.

Diskussion om artikeln