Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Forsby hälsostation står inför stängningshot - Forsbybo: "Det är en katastrof för Forsby om det sker"

Från 2019
En man i röd tröja lutar sig över ett balkongräcke och tittar in i kameran.
Bildtext Tom Forssell anser att hälsostationen är viktig för att hålla byn livskraftig.
Bild: Yle/Mira Bäck

I Lovisa diskuteras Forsby hälsostations vara eller icke vara. Forsbyborna hoppas på att få ha sin hälsostation kvar. Att dra in service rimmar dessutom illa med Lovisas strategi om att vara byarnas stad.

Enligt förslaget ska Forsby hälsostation dras in och verksamheten flyttas till hälsostationen i Lovisa centrum senast i juli 2020.

Grundtrygghetsnämnden har redan röstat mot en stängning, men Forsby hälsogård går inte trygg innan också stadsstyrelsen och fullmäktige har behandlat ärendet.

- Det är katastrof för Forsby om det här kommer att ske, säger Tom Forssell.

Vi sitter på paret Forssells balkong och tittar ut över Forsby å. Härifrån är det bara några hundra meter till hälsostationen som Tom Forssell behöver besöka ganska ofta.

En vit byggnad med svarta detaljer. Ovanför ingången står det hälsogård terveystalo.
Bildtext Forsbybor och majoriteten i grundtrygghetsnämnden vill att Forsby hälsogård ska få fortsätta sin verksamhet.
Bild: Yle/Mira Bäck

Paret Forssell flyttade till Forsby för åtta år sedan.

- Då tänkte jag att här är ju allt fint, här finns tandvård, hälsostation och allt ligger nära. Så småningom har allt körts ner, säger Forssell.

Munhälsovården flyttades till huvudhälsostationen i Lovisa centrum år 2014. Laboratorietjänster fås vid hälsostationen i Forsby en gång i veckan och en läkare är på plats två gånger per vecka.

Nog är det ju så att den visserligen fina strategin och tanken med Lovisa som byarnas stad, den börjar liksom lite krackelera förr eller senare, misstänker jag. Nog är det här ju lite en del av det.

Patrik Stenvall, ordförande i Lovisa grundtrygghetsnämnd

Forsell förstår att staden måste göra inbesparingar, men påpekar att det är svårt för barnfamiljer och äldre att ta sig in till Lovisa centrum då det sällan går bussar. Att åka taxi kostar också.

- Det kommer personer från Isnäs, om de åker in till Lovisa så är det hundra kilometer fram och tillbaks, säger Forssell.

Förutom att resvägen blir lång, tidskrävande och kanske dyr så påpekar Forssell att det inte heller är särskilt miljövänligt att behöva köra långa vägar för att ta sig till servicen.

Byarnas stad börjar krackelera

Grundtrygghetsnämndens ordförande Patrik Stenvall (SFP) säger att han förstår tanken med att man vill bevara Forsby hälsostation.

- Den stora bilden är att stadens ekonomi har dykt helt totalt. Nog är det ju så att den visserligen fina strategin och tanken med Lovisa som byarnas stad, den börjar liksom lite krackelera förr eller senare, misstänker jag. Nog är det här ju lite en del av det. Det är svårt att hålla servicen i byarna när vi har ett 10 miljoners glapp i hela ekonomin som det nu ser ut, säger Stenvall.

Förslaget om att dra in Forsby hälsostation behandlades av grundtrygghetsnämnden på torsdagen.

Efter lång diskussion och en omröstning beslöt nämnden med rösterna 8 mot 3 att föreslå att hälsostationen inte dras in.

- Motiveringarna var många för nej-sidan. Man är trött på centraliseringen och man tycker att Forsby är området som Lovisa satsar på och som man inte vill ska drabbas av att hälsostationen dras in, säger Patrik Stenvall.

Forssell är lättad över grundtrygghetsnämndens beslut och hoppas att stadsstyrelsen och fullmäktige följer samma linje.

Ett väntrum i lysrörsbelysning.
Bildtext På fredagseftermiddagen är det ganska lugnt inne på Forsby hälsogård.
Bild: Yle/Mira Bäck

Motiveringarna till att dra in hälsostationen är bara delvis ekonomiska.

Den föreslagna stängningen motiverades också med att patientantalen på Forsby hälsostation har minskat både på mottagningen och på barnrådgivningen.

Dessutom anses verksamheten vara förknippad med risker eftersom så få arbetar där. Redan nu har man varit tvungen att flytta verksamheten till huvudhälsostationen under semestertiderna.

Hälsostationen är ett led i att hålla byn levande

Inne på Forsby hälsostation är det ganska tomt, men utanför matbutiken intill är det mer liv och rörelse. Satu Wallenius lastar in sina varor i bilen.

Hennes eget liv skulle inte påverkas alltför mycket om hälsostationen stängs, men nog underlättar det ju i vardagen att ha hälsovårdsservice nära.

- Eftersom det nya skolbygget snart ska vara klart och staden satsar på att utveckla området, så skulle det väl vara naturligt att också utveckla hälsovården här istället för att flytta servicen till Lovisa centrum, säger Satu Wallenius.

En blond kvinna står på en parkeringsplats. Bakom henne syns grönska och en väg.
Bildtext För Satu Wallenius är det praktiskt att ha hälsovårdstjänsterna nära.
Bild: Yle/Mira Bäck

Wallenius tycker att staden nog har satsat på att hålla Forsby som en levande by vad gäller det nya skolcentret och den nya gång- och cykelvägen som byggs.

- Men om hälsostationen försvinner så kan det nog vara en faktor som utarmar bygden, säger Wallenius.

Tom Forssell är inne på samma linje.

- Forsby är en tillväxtort, det talas det ju om hela tiden att det flyttar in mest människor här och att det borde finnas fler tomter att bygga på. På längre sikt är det viktigt att hälsostationen finns här. Om vi ger upp där så kan det nog påverka inflyttningen negativt i fortsättningen, säger Forssell.

Han anser att Lovisas strategi om att vara byarnas stad inte uppfylls om hälsostationen försvinner från Forsby.

På längre sikt är det viktigt att hälsostationen finns här

Tom Forssell om att Forsby är en tillväxtort

Forssell tycker också i övrigt att Lovisa har förändrats sedan paret flyttade in.

- Tidigare visste man mycket mer om vad som händer men nu kommer allt lite bakom knuten några dagar innan det tas upp, säger han.

Forssell lyfter ändå upp att han upplever sig ha blivit väl bemött när han har varit i kontakt med en av stadens tjänstemän angående framtiden för Forsby hälsostation.

16.9.2019: Vi kollar var man nu kan hitta en taxi i Borgå och studiodiskussion om Lovisa som byarnas stad

20:30