Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Ryssland finns tiotals små språk som nu förlorar mark - många kan inte avlägga examen på sitt modersmål

Från 2019
Uppdaterad 14.09.2019 16:00.
En blond tatarisk kvinna med sin son fotograferade i närbild.
Bildtext Natalija Trofimova med sonen Saveli.
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Tatariskan är numera ett frivilligt språk i skolorna i Tatarstan. Tidigare var det obligatoriskt. Det betydde inte att alla verkligen lärde sig tatariska.

Det berättar Natalia Trofimova som själv kommer från en blandad, tatarisk-rysk familj.

- Jag förstår en del tatariska men jag behärskar inte språket, säger hon.

Natalia har aldrig sett några motsättningar mellan språkgrupperna i Tatarstan.

- Vi lever blandade och jämlika.

Det finns massor av små språk

Republiken Tatarstan i centrala Ryssland är en av de republiker som är uppkallad efter den etniska folkgrupp som är i majoritet i republiken.

Liknande republiker är bland andra Tatarstans grannar Udmurtien, Marij El, Mordova och Tjuvasjien som alla har sitt eget nationella språk.

Det finns tiotals små språk i Ryssland. Bara i Kaukasien talas över trettio språk, och det finns nitton finsk-ugriska språk i landet.

Tatarer och ryssar vandrar sida vid sida på gatan i Kazan.
Bildtext Tatarer och ryssar lever sida vid sida i Tatarstan.
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Språkundervisningen minskar

En studie av språkundervisningen i skolorna i Volgaområdet och Ural visar att undervisningen i små språk har minskats avsevärt under de senaste åren.

Till exempel läste alla skolelever tatariska i skolorna i Tatarstan läsåret 2017-18, medan andelen som gjorde det under läsåret 2018-19 var bara 68 procent.

Och det är inte bara språkundervisningen som har minskats, också lektionerna i litteratur på de små språken har blivit allt färre.

De små språken duger inte då elever eller studerande ska avlägga riksomfattande godkända examina. I Ryssland finns en gemensam examen för alla som går ut den tioåriga grundskolan. Den får man skriva uteslutande på ryska.

Det är heller inte möjligt att skriva en avhandling vid ett universitet på något annat språk än ryska.

De som protesterar straffas

Historikern och språkaktivisten Ajrat Fazjrachmanov i Tatarstan är uppgiven.

- Till en början protesterade vi då tatariskan blev frivillig, men det var så många som råkade illa ut efter protesterna att ingen längre vågar kritisera beslutet.

De svårigheter han talar om är bland annat avsked från jobbet eller fängelsestraff.

Rädslan gör att väldigt få överhuvudtaget vill tala om tatariskans förlorade position. Istället är det väldigt många som vill fästa uppmärksamhet vid tatarernas traditionella hantverk.

Den historiska tatarkulturen lyfts fram

Tatarkulturen är på många sätt närvarande i stadsbilden i Kazan. Där finns en välbevarad stadsdel men hus i gammal tatarisk arkitektur.

Det finns också ett nybyggt kulturområde där olika former av tatarkultur presenteras.

Det finns också medier på både tatariska och ryska. En av de tvåspråkiga tv-kanalerna Novyi vek, eller Det nya seklet, har sändningar på bägge språken.

Madina Timerzianova som är vice chef för kanalen säger att språkgrupperna arbetar jämsides och samarbetar. Hon tycker inte det är något problem att tatariskan är frivillig i skolorna.

Så länge den som vill kan läsa tatariska ser hon inget problem med den minskade undervisningen. Det kan finnas olika orsaker till att någon väljer bort språket.

- Många föräldrar är lata och vill inte ha ytterligare ett ämne där barnen behöver hjälp med läxorna, säger hon med ett skratt.

Diskussion om artikeln