Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Härkisrödbetsbiffar

Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

Från 2019

Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

Emilia Norrgård

Saftiga rödbetsbiffar

Ingredienser för 4-6 personer

Du behöver

  • 300 g rödbetor (råa)

  • 200 g morötter

  • 1 gul lök

  • 2 st ägg

  • ca 1 dl ströbröd

  • 3 dl härkis

  • Salt och peppar

  • Smör eller olja till stekning

Gör så här

  1. Riv rödbetor och morot på grova sidan av rivjärnet.

  2. Mixa härkis.

  3. Finhacka löken och stek tills den får färg.

  4. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en bunke. Låt smeten stå och svälla i 5 min. Om  smeten känns för lös kan du tillsätta lite ströbröd.

  5. Forma biffar och stek i smör eller olja ca 4-5 min på varje sida.

Fetaostkräm

Du behöver

  • 1,5 dl turkisk yoghurt

  • 200 g fetaost

  • Rivet skal från en apelsin (Kan även ersättas med lime- eller citronskal)

  • 1 msk pressad apelsinsaft eller mer(kan ersättas med lime- eller citronsaft)

  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Smula fetaosten och blanda samman med alla ingredienser.

  2. Låt stå i kylen en stund innan servering.

Servera med ugnsrostade potatisar och stekt eller grillad broccoli.

Kockstuderande antog Vegvalsutmaning – här är recepten