Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yle på Bahamas: Översvämningen slungade in ett antikbord hos Adrian Cartwright, sakta börjar nu hjälpen nå fram

Från 2019
En man står i en dörröppning. Till höger bråte.
Bildtext Orkanen Dorian förstörde fiskaren Adrian Cartwrights hem.
Bild: Nina Svahn/Yle

Sex miljarder euro uppskattas skadorna kosta, som den värsta orkanen någonsin över Bahamas orsakade. Orkanen Dorian vände upp och ner på hela samhället, som nu försöker komma på fötter igen.

Fiskaren Adrian Cartwright skumpar runt i stövlar i sitt hem på ön Grand Bahama. Synen är tröstlös. I taklampans fläkt hänger sjögräs, som också syns här och där längs väggarna.

För ett ögonblick omvandlade orkanen Dorian fiskarens hus till ett enormt akvarium. På väggen är det lätt att urskilja hur högt vattennivån steg: en mörk rand löper tätt intill taket.

En av de mest förbluffande spåren av den förödande orkanen stod mitt i Cartwrights vardagsrum, efter vattnet hade dragit sig tillbaka.

- Någonstans ifrån hade ett vilt främmande antikbord åkt in i mitt hus. Fina graveringar och allting. Jag har frågat mina grannar om bordet, men det tillhör inte någon av dem, säger Cartwright.

Vattenmassorna förde också iväg hans egna egendom. Förutom hemmets lösöre kastades en båt iväg och ligger nu på sned över hundra meter uppåt land på Cartwrights gata.

- Båten heter Mr. Lucky, för man får alltid så bra med fisk på den.

En båt på sned bredvid en väg.
Bildtext Översvämningarna svepte med sig fiskebåten upp på land. Adrian Cartwright betygar att båten går att reparera.
Bild: Nina Svahn/Yle

Cartwright försäkrar att båtens tur inte har vänt, utan han ska se till att reparera den och sjösätta den igen. Vattenmassorna forslade bort egendom och bar i stället med sig stinkande bottenslam, växter och träbråte. En unken stank ligger över Cartwrights hem.

Ett rum täckt av sjögräs och bråte efter en översvämning.
Bildtext Vattenmassorna förde in lera, sjögräs och bråte i Adrian Cartwrights hus.
Bild: Nina Svahn/Yle

Bahamas badar i över 30 graders hetta, och det är också fuktigt. Att torka huset är svårt, så gott som omöjligt utan el. Öns elnät skadades svårt i orkanen. Brustna elledningar hänger ställvis fortfarande tvärs över vägarna.

Arbetare röjer en skadad väg.
Bildtext Infrastrukturen, däribland vägar och elnätet, skadades svårt på ön Grand Bahama.
Bild: Nina Svahn/Yle

Cartwright har däremot det strömlösa livet bakom sig. Fiskarkompisar från USA fraktade en generator till honom med privatbåt. Han var en av de namngivna mottagarna för en generator.

- De är mina amerikanska bröder, säger Cartwright och ler.

Hjälp från Florida

En av amerikanerna som kommit till undsättning, Justin Larivee, samlade hos sina bekanta hastigt ihop några släpkärror med varor för de drabbade på Bahamas. Lasten åkte till Bahamas på en lyxjakt på över 60 fot.

Försändelsen från Lake Worth innehöll generatorer, motorsågar, tvätt- och sanitetsartiklar samt mat och vatten. Båtens kapten Dennis uppskattar att de hade flera tusen kilo varor ombord.

En båt med förnödenheter.
Bildtext Över hundra båtar har redan fört förnödenheter från södra Florida till Bahamas.
Bild: Nina Svahn/Yle

Tack vare lokala kontakter på Bahamas, visste människorna i Florida att hjälpen måste fram fort. Därför satte de iväg trots att sjögången hade blivit allt grövre.

Skepparen säger att resan inte hade blivit av om det hade handlat om en nöjesfärd. Besättningen på fyra man, däribland tre skeppare, trotsade två meter höga vågor och vindar som snuddade på storm, då de kastade loss på onsdag i gryningen med kurs mot Bahamas. Yle fick också följa med ombord.

Människor lastar av en båt.
Bildtext Biståndsarbetet försvåras av att området består av många öar, så transporterna måste ske med båtar.
Bild: Nina Svahn/Yle

Från södra Florida är det kortare till Bahamas än till delstatens egna yttre gränser, under 150 kilometer. Kontakterna är täta, och alla verkar känna kapten Dennis. Han vill själv däremot inte ha uppmärksamhet, och uppger därför bara sitt förnamn.

Karen Pinder Frampton driver gästhamnen i Freeport. Hon kramar Dennis och sätter igång med att dirigera utdelningen av förnödenheterna.

- Vi kontrollerar utdelningen genom att endast släppa in två bilar i taget till hamnen, för att ta emot varor som är menade för dem.

En kvinna talar i telefon.
Bildtext Karen Pinder Frampton koordinerar mottagningen i hamnen Freeport, så att hjälp når alla dem som behöver den.
Bild: Nina Svahn/Yle

Pinder Frampton är sorgset medveten om att deras hemland inte har hjälpt dem tackla katastrofen. Myndigheterna på Bahamas har börjat samla namn, för att sammanställa en lista över folk som behöver hjälp.

- Det är ledsamt och nedslående att märka att hemlandet förbiser oss så här länge. Ingen klarar sig utan vatten. Utan el nog, men inte utan vatten, säger Pinder Frampton.

Orkanen Dorian uppskattas ha orsakat skador på Bahamas för sex miljarder euro.

"Det här kräver mer än Bahamas klarar av"

Gregory Kleinrichert koordinerar försändelser med privata båtar från West Palm Beach i Florida. Enligt honom har över hundra båtar med förnödenheter redan seglat mot Bahamas.

- Bahamas har drabbats av många orkaner, men ingen som den här. Jag tror det här kräver större insatser än Bahamas klarar av, säger Kleinrichert.

Kleinricherts bedömning verkar stämma. Trots att det gått över en vecka sedan orkanen, råder fortfarande exceptionella omständigheter på Grand Bahamas. Det finns inget rinnande vatten och om det finns så befaras det vara kontaminerat.

- Så fort vi vaknar är dagens första uppgift att skaffa vatten, säger Ann Pinder Frampton.

En man lastar en pickup.
Bildtext Tack vare lokala kontakter är mycket av varorna från Florida specifikt adresserade till utsatta personer.
Bild: Nina Svahn/Yle

Pinder bor med sin familj hos släktingar, hennes eget hem har blivit obeboeligt. Det städas så fort man lyckats skaffa vatten.

Joyce Tate orkar inte ens tänka vad som borde göras åt hemmet på östra Grand Bahamas. Familjemammans större bekymmer är just nu att klara av var dag.

- Vi förlorade allt. Vi lyckades inte rädda något då vattnet forsade in och taket rämnade, säger Tate.

Tate berättar med tårar i ögonen hur familjen på fem klarade sig genom att ta skydd i en skrubb. Efter taket hade rämnat, band Tates man fast alla familjemedlemmar i varandra så ingen skulle sköljas iväg med vattnet.

- Det var obeskrivligt hemskt. Det lät som om ett tåg hade rammat huset, säger Tate.

En kvinna till höger och två barn till vänster i bilen.
Bildtext Joyce Tate som bor på Grand Bahama förlorade allt i orkanen. Hon är lättad av hjälpen hennes familj får, för myndigheterna har inte kommit till undsättning.
Bild: Nina Svahn/Yle

Tate bor nu med sin familj hos sin syster. Systerns hus i Freeport klarade sig.

- Tack gud för min mamma och syster. De har varit snälla mot oss, men jag skulle inte vilja vara en börda för dem.

Enligt Tate är situationen nu så att varenda handräckning, oavsett hur liten, hjälper dem framåt. Men återuppbyggnaden och återhämtningen är ännu plågsamt frånvarande.

- Jag kan inte ens bedöma hur länge det tar för oss att psykiskt komma på fötter igen. Vi måste lita på Gud. Det lär vara det enda vi kan göra nu, säger Joyce Tate. Hon suckar och sätter sig på en pickup lastad med förnödenheter.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets USA-korrespondent Paula Viléns text Yle Bahamalla: Tulvavesi vyörytti Adrianin taloon antiikkipöydän, nyt mereltä tulee ryönän sijaan apua ahdinkoon. Svensk översättning av Erik Ståhl.

Diskussion om artikeln