Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterrecension: En Äktenskapsgrej full av främlingskap och förvirring

Från 2019
Uppdaterad 13.09.2019 19:25.
Fyra personer står inne i ett soligt vardagsrum med långa vita gardiner. Utanför på gräsmattan står en man och tittar in genom fönstret.
Bildtext Äktenskapsgrejen på Lilla Teatern med Carl-Kristian Rundman, Oksana Lommi, Laila Björkstam, Joachim Wigelius och Jonna Järnefelt gestaltar uppdämd förvirring och ilska i en familj.
Bild: Cata Portin

Gunilla Hemmings nyskrivna drama i regi av Cris av Enehielm gestaltar tre generationers svek och förvirring i ett uppskruvat farstempo.

Äktenskapsgrejen öppnar med en vacker bild av en lustfylld och livsnjutande ålderdom.

I vardagsrummet i en gammal vacker trävilla ligger åttioåriga Irma (Laila Björkstam) lekfullt utsträckt på en soffa medan hennes tjugofem år yngre konstnärskille Fred (Joachim Wigelius) målar ett porträtt av henne.

Scenen badar i ett gult förmiddagsljus, och ett fönster i fonden vätter mot en vacker skärgårdsfjärd.

Idyllen spricker då Irmas dotter Silja (Jonna Järnefelt) anländer till torpet, ett enda knippe av anspänd vrede, frustrationer och besvikelser.

Skilsmässa för dörren

Silja är i femtioårsåldern. Hennes barn har vuxit upp och flyttat till andra sidan jordklotet. Nu håller hennes man på att lämna henne för en yngre kvinna och tar dessutom vännerna med sig i skilsmässan.

Hon har inga pengar, inga vänner, och reser ut till familjens sommarställe för att hon inte står ut med att vara i sin lägenhet bland resterna av sitt gamla liv.

Men inte heller på sommarstället finns det någon plats för henne. Ögonblickligen faller mor och dotter tillbaka i sina gamla roller där de skriker, grälar och anklagar varandra.

Skådespelarna Jonna Järnefelt, Laila Björkstam och Joachim Wigelius i Lilla Teaterns föreställning Äktenskapsgrejen.
Bildtext Silja (Jonna Järnefelt) förstör lugnet för sin mamma (Laila Björkstam) och hennes kille (Joachim WIgelius).
Bild: Henrik Schütt

Till råga på allt håller också Freds dotter Ca (Oksana Lommi) till på sommarstället. Hon är studerande och har blivit betagen av en skandalomsusad bok som Irma gav ut på sextiotalet.

Irma var nämligen i sina dagar en feministisk ikon som gick i bräschen för att kullkasta de traditionella familjenormerna. Cas svärmande för Irma gör det knappast enklare för mor och dotter att nå fram till varandra.

Silja som växt upp i ett otryggt och strukturlöst barndomshem upplever i sin tur att modern har levt sin fria existens delvis på hennes bekostnad.

Silja saknar gemenskapen hon upplevt som förälder och fru, och känner sig främmande för den maneriska dekonstruktion av kön och relationer som Ca låter sig inspireras av.

Myller av handlingsspår

Från detta fruktsamma utgångsläge utvecklas handlingen med ett myller av spretiga stickspår och antydningar.

Siljas ex-man Niklas (Carl-Kristian Rundman) dyker upp på sommarstället i olika ärenden vilket bäddar för traditionella komiska scener med gräl och gnabb, misslyckade kärleksakter och spektakulärt fylleri.

Dramatiska avslöjanden släpps med jämna mellanrum från den första akten ända till den sista scenen.

Lejonparten av pjäsen spelas i ett uppskruvat farstempo och i många av scenerna faller Silja och Irma tillbaka i sitt långvariga ställningskrig där de hojtar åt varandra på maxvolym ur sina respektive skyttegravar.

Skådespelarna Laila Björkstam och Jonna Järnefelt sitter i en soffa i Lilla Teaterns föreställning Äktenskapsgrejen (2019).
Bildtext Laila Björkstam och Jonna Järnefelt spelar mor och dotter som är evigt osams.
Bild: Henrik Schütt

Ur detta uppstår ett uttrycksfullt felslut mellan handlingens vändningar och pjäsens form. Det görs skakande avslöjanden, exempelvis om en adoption som kom av sig, men dessa får ingen efterverkning i berättelsen då känslonyanserna begravs under lager av pådyvlad farskomik.

Andra handlingsspår som Freds möjliga spelmissbruk eller opålitlighet antyds, men faller mellan stolarna då ytterligare vändningar introduceras och nystas upp.

Oförlösta konflikter

På så vis drivs den nästan tre timmar långa föreställningen mot en kakafoni av skrik och skratt där det blir allt mer oklart vilken den centrala konflikten är.

Insiktsfulla och angelägna problematiseringar drunknar i den allmänna oredan. Den emotionella förvirringen förstärks då karaktärerna varken kan kommunicera sina känslor eller har några verktyg för att behandla traumatiska händelser.

I sista hand blir skrattet ett sätt att gestalta förträngning och en djup känsla av främlingskap som barnen och föräldrarna känner för varandra och för sin egen historia. Handlingen faller sönder i ett spår av övergivna och oförlösta konflikter.

På detta vis blir Äktenskapsgrejen en karg betraktelse över livet som ett kaotiskt förlopp av svek och tillkortakommanden, där det finns sorgligt lite värme eller lojalitet mellan generationerna.

Därför blir det också en genuint gripande scen då den femtioåriga Silja till slut får en förklaring av kärlek från sin mamma.

Den lilla meningen som krafsas ner på foderbladet av en bok känns i all sin enkelhet som ett trancendent ögonblick. Den nästan oförskämt vitala Irma kan äntligen stiga bortom sin egen styrka och sinnlighet för att ge sin dotter den kärlek hon längtar efter.

Äktenskapsgrejen spelar på Lilla Teatern till och med den 31.12.2019. Av Gunilla Hemming. Regi och dräkter: Cris af Enehielm. På scen: Jonna Järnefelt, Laila Björkstam, Carl-Kristian Rundman, Joachim Wigelius, Oksana Lommi. Scenografi Markus Tsokkinen. Ljus Ville Aaltonen. Ljud Niklas Lundström.