Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har din bild dykt upp på nätet utan tillåtelse? Polisen berättar hur du ska gå tillväga

Från 2019
En hand håller i en telefon med applikationen Instagram öppen.
Bildtext Identitetsstöld kan vara besvärligt att utreda och svårt att bevisa när det handlar om bilder tagna från social medier, men det är trots det alltid bra att anmäla.
Bild: CC0/Stocksnap.io/Toni Hukkanen

Bilder på dig som du har lagt upp på nätet, till exempel din profilbild på sociala medier, riskerar att användas utan tillstånd.

Det här aktualiserades då två kvinnor från Uleåborg råkade ut för att bilder från deras konton på sociala medier utan tillstånd lades upp på en sextjänstsida.

En av kvinnorna som drabbades berättar för Yle Uutiset att polisen lät henne förstå att en polisanmälan inte skulle vara till någon nytta.

Svårt att utreda

Polisinspektör Kimmo Ulkuniemi förklarar att en polisanmälan måste göras om man berättar för polisen att man misstänker att ett brott har begåtts.

Enligt honom är det möjligt att polisen i det fallet syftade på att sådana här brott är svåra att utreda.

- Det är besvärligt, av flera olika orsaker. En orsak är att det här brottet högst kan leda till böter.

Då tjänsteleverantören finns utomlands krävs det dessutom internationellt samarbete för att utreda brottet.

Poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi
Bildtext Polisinspektör Kimmo Ulkuniemi berättar att det är tidskrävande då det krävs internationellt samarbete för att utreda ett brott. Det är inte säkert att polisen får det svar de hoppas på för att kunna föra utredningen framåt, säger han.
Bild: Tanja Heino / Yle

Ulkuniemi tar upp två saker som man kan göra om man får reda på att ens bild har använts utan tillstånd.

I första hand ska man kontakta tjänsteleverantören för webbplatsen där bilden har lagts upp och berätta att den har använts utan tillåtelse.

- Det utan vidare snabbaste sättet är att personen vars bild eller information har missbrukats kontaktar tjänsteleverantören, och de flesta tjänsteleverantörer har en e-postadress eller någon elektronisk blankett, med vilken man kan göra en anmälan.

Något snabbt svar kan man inte nödvändigtvis förvänta sig.

- Tyvärr reagerar olika tjänsteleverantörer på olika sätt på en sådan här begäran. Från en del tjänsteleverantörer får man ett svar snabbare än från andra

Han berättar också att vissa tjänsteleverantörer kan be dig om att styrka din identitet på något vis, eftersom de inte vill att vem som helst ska kunna begära att en bild ska tas bort från deras sidor.

Fritt fram att göra en polisanmälan

Ulkuniemi säger också att man kan göra en polisanmälan om saken.

- Efter att en begäran om att avlägsna bilden har gjorts har medborgaren förstås möjligheten att kontakta polisen, och om man upplever att man har blivit offer för ett brott kan man polisanmäla saken, förklarar han.

Ett sådant här brott kan falla under brottsrubriceringen identitetsstöld.

- Det förutsätter visserligen att när en annan persons personuppgifter har använts, så orsakar det ekonomisk skada eller mer än ringa olägenhet för brottets offer, berättar Ulkuniemi.

Det kan i en del fall vara svårt att bevisa att ett brott har skett.

- När det gäller en sådan här profil i sociala medier, där man till exempel har använt fel bild, så kan mer än ringa olägenhet i vissa fall vara svårt att bevisa.

Diskussion om artikeln