Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sverige på annan linje än Finland - barnen i al-Hol ska tas hem: "Vi försöker varje dag", säger Ann Linde

Från 2019
Uppdaterad 13.09.2019 18:14.
Sveriges färska utrikesminister Ann Linde om Ryssland - Spela upp på Arenan

Sveriges färska utrikesminister Ann Linde säger att Sverige samarbetar med alla tänkbara aktörer som behövs för att få hem barnen till svenska IS-kvinnor från al-Hol-lägret i Syrien. Finlands Pekka Haavisto betonar alltjämnt att barnen och kvinnorna är välkomna hem på egen hand.

Sveriges nyutnämnda utrikesminister Ann Linde gjorde sitt första officiella utrikesbesök idag, då hon träffade sin finländska kollega Pekka Haavisto i Helsingfors.

Ministrarna diskuterade säkerhets- och försvarsfrågor, och hur man kan utveckla det nordiska samarbetet. De konstaterade att de har gemensamma målsättningar då det handlar om arbetet mot kärnvapen och klimatuppvärmningen.

Då det gäller diskussionen om barnen till svenska IS-kvinnor i lägret al-Hol i Syrien säger Ann Linde att Sverige gör sitt allt för att ta hem barnen från lägret, trots att situationen är komplicerad.

- Det är inte så enkelt men vi har ambitionen att ta hem de svenska barnen. Men tyvärr kan jag inte säga vare sig när det är möjligt eller på vilket sätt. Vi försöker varje dag att hitta lösningar. Men det har visat sig att det är komplicerat, säger Linde.

Oklart vilken roll svenska diplomater har haft på plats, men "vi samarbetar med alla", säger Linde

Bland andra Sveriges Radio har rapporterat om att svensk personal skulle ha hjälpt sju föräldralösa barn att ta sig bort från lägret och transporteras till norra Irak, där deras morfar har hämtat dem till Sverige.

Ann Linde, har era diplomater samarbetat konkret på plats med de kurdiska myndigheterna i den här frågan?

- Vi samarbetar med alla de aktörer som kan ha möjligheter att hjälpa oss med det som vi vill, nämligen att få hem barnen, säger Linde.

I Finland har utrikesminister Pekka Haavisto sagt att det är svårt att samarbeta med de kurdiska myndigheterna, som inte representerar en suverän stat.

Finland har inte uttalat en målsättning att ta hem de finländska barnen till finländska IS-kvinnor. Haavisto har sagt att det kan ta månader innan man har en lösning.

- Vi har alltid sagt att finländarna har rätt att komma hem. Det har vi också sagt till de kurdiska myndigheterna, säger Haavisto.

Det finländska utrikesministeriet har sagt att utgångspunkten är att man inte kan skicka finländsk personal till området, på grund av säkerhetsrisken.

Diskussion om artikeln