Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: ECB kom med tydliga hälsningar till euroländerna - också till Finland

Från 2019
Europeiska centralbankens huvudbyggnad i Frankfurt. På bilden en banner med texten "Analys, Thomas von Boguslawski".
Bildtext Europeiska centralbanken att det blir en ny omgång stödköp, förmånliga lån och räntesänkningar, för att stöda euroländernas ekonomier.
Bild: LEHTIKUVA / AFP

Om regeringen menar allvar med sina stora framtidsinvesteringar, och målsättningen att förverkliga ett klimatneutralt Finland år 2035, är det nu dags att skrida från ord till handling, skriver Svenska Yles politiska reporter Thomas von Boguslawski.

Mycket hinner förändras inom världsekonomin på bara ett år. Vissa saker kan rentav ställas på huvudet.

Europeiska centralbanken bekräftade på torsdag att det blir en ny omgång stödköp, förmånliga lån och räntesänkningar, för att stöda euroländernas ekonomier.

Åtgärderna är i stort sett desamma som i det stora stimulansprogram, som ECB körde ner vid årsskiftet.

Men sedan dess har utsikterna alltså försämrats såpass mycket, att ECB nu är beredd att låta stimulansen fortsätta tillsvidare, ända tills inflationen och tillväxten i euroländerna når önskad nivå.

Den avgående centralbankschefen Mario Draghi kom också med en tydlig hälsning till euroländerna, främst till Tyskland.

- De regeringar som har finanspolitiskt manöverutrymme bör agera på ett effektivt sätt och i tid, sade Draghi på torsdagens presskonferens i Frankfurt.

ECB:s chefdirektör Mario Draghi
Bildtext Under torsdagens presskonferens sade centralbankschefen Mario Draghi att ECB inte alls har övervägt så kallade helikopterpengar.
Bild: EPA/ARNE DEDERT

I klarspråk: ECB har redan gett euroländerna draghjälp i flera år, nu är det ombytta roller. Vi erbjuder förmånliga lån, ta chansen om ni kan, investera för framtiden.

Givet samtalsämne på toppmöte i Helsingfors

Beskedet från ECB var ett givet samtalsämne då EU:s finansministrar möttes i Helsingfors dagen därpå.

EU-kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis lät som ett eko av Mario Draghi. Handelskriget mellan USA och Kina har redan bromsat världsekonomin, och ett oordnat, avtalslöst brexit-scenario kan trassla till det ännu mer.

- Vår slutsats är att penningpolitik i sig inte räcker till, vi inbjuder därför alla länder som har finanspolitiskt spelrum att stimulera ekonomin, sade Dombrovskis på en presskonferens på fredag.

Dombrovskis nämnde inte Tyskland vid namn, men budskapet kunde inte missförstås.

Tysklands finansminister Olaf Scholz var inte med på presskonferensen, men regeringskällor har tidigare signalerat att Tyskland kan svara med egna stimulansåtgärder i miljardklassen ifall av en konjunktursvacka.

Tyskland har sedan länge ett betydande budgetöverskott och kan med säkerhet sätta ny fart på Europas ekonomi, men frågan är hur många andra euroländer som har tillräckligt med spelrum i statsfinanserna.

Under toppmötet diskuterade finansministrarna veterligen också huruvida EU:s budgetregler borde luckras upp, just för att möjliggöra större miljö- och klimatsmarta investeringar.

Nytt utgångsläge inför budgetmanglingen

Det står också klart att ECB:s nya stimulansåtgärder innebär ett förändrat utgångsläge då regeringen samlas nästa vecka för att förhandla fram statsbudgeten för år 2020.

Om regeringen menar allvar med sina stora framtidsinvesteringar, och målsättningen att förverkliga ett klimatneutralt Finland år 2035, är det nu dags att skrida från ord till handling. Att sälja ut av statens egendom för att bekosta alla investeringar framstår samtidigt som ett mindre lockande alternativ.

Både Tyskland och Finland har redan i flera år tillhört den välrenommerade skaran euroländer som kunnat låna miljardbelopp till negativ ränta.

Trots att Finlands statsskuld fortsätter växa nästa år, räknar Finansministeriet med att ränteutgifterna samtidigt sjunker med närmare 200 miljoner euro på årsnivå.

Om regeringen är beredd att ta chansen, finns här dessutom ett gyllene tillfälle för Centern och De gröna att finna varandra - och se till att alla miljö- och klimatsatsningar genomförs på lika villkor i hela landet.

Ett bättre tillfälle kommer sannolikt inte.