Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Över 500 olika rosensorter trivs i Michael Luthers trädgård

Från 2019
En äldre, skäggig man står bredvid ett rosenbuskage.
Bildtext Michael Luther med rosen "The lark ascending" - den stigande lärkan.
Bild: Yle/Roger Källman

På Stundarsområdet i Solf i Korsholm finns många gamla, pietetsfullt renoverade hus. I ett fall är det ändå den omgivande trädgården som är mest imponerande.

Det är fråga om Michael Luthers och hans hustrus hus. I trädgården växer i dagsläget över 500 olika sorters rosor.

- Trädgården var något vi började med genast då vi flyttade hit år 1976, säger Michael. Då kom det också med en del rosor från mitt föräldrahem och från vår sommarvilla utanför Jakobstad.

Rosorna var ett tiotal "gammaldags" rosenbuskar. De har överlevt vintrar, somrar, torka och väta... ja till och med att Michael planterade dem i - som han senare lärde sig - fel sorts jord.

- På den tiden var var det också väldigt mycket grönsaker i trädgården: morötter, potatis, kål och så vidare, för vi hade många barn som skulle ha mat, säger Michael.

Rosor av typen Summer song.
Bild: Yle/Roger Källman

Från mitten av 90-talet, då barnen hade flugit ut ur boet, så blev det allt mer nöje och mindre nytta i trädgården. "Rosgalenskapen" tog över, säger Michael.

- Jag har inte blivit frisk sen dess, om man säger så. Det har bara blivit fler och fler rosor under årens lopp.

För den delen är det inte bara nöje i att odla och ta hand om alla rosorna. Det är också en avkoppling från vardagsstressen.

- Trädgården har ju varit det ställe där jag har laddat batterierna. Det har varit otroligt viktigt då det har varit stressig på jobbet (som läkare) eller i politiken.

Tusentals varianter

Genom åren har Michael introducerat hundratals olika rostyper i sin trädgård. Ungefär 200 som har "varit och farit" och i dagsläget har han cirka 505 olika.

Det pågår ständigt arbete med att ta fram nya rosor. I princip är det möjligt att ta fram ett oändligt antal varianter.

- I något skede sa man att det finns 50 000 olika rossorter i världen, men till exempel rosförädlaren David Austin tar varje år fram 350 000 olika "början" till rosor, sen väljer man ut en eller två som kommer till försäljning.

Mest jobb vår och höst

Våren och hösten är de mest arbetsamma perioderna i Michaels rosenträdgård. Det gäller att förbereda växterna för årstidernas växlingar.

- Ett flertal rosor skyddar jag till vintern med att sätta jord runt stammen, täcka med löv, böja ner och så vidare. Det här får man ändå inte börja med för tidigt, för då kan de börja mögla, utan helst först då marken lite har börjat frysa.

En röd- och vitflammig ros av typen Papageno.
Bild: Yle/Roger Källman

Ett 160-tal av rosorna behöver däremot inga skyddsåtgärder, utan klarar sig bra ändå igenom vintern.

- På våren ska täcket bort och det får man inte heller göra för tidigt, för då kan de frysa.

Den perfekta sommaren

I år har det varit något av en perfekt rosensommar. Det beror på att det i fjol var väldigt mycket sol, något som rosorna tycker mycket om. Det följdes sen av en vinter med tillräckligt mycket snö.

- Den är det absolut viktigaste täcket för rosorna. De senaste vintrarna har varit riktigt eländiga med tö och minusgrader om vart annat - rena katastrofen!

Sommaren i år började inte för tidigt, utan rosorna fick vakna långsamt. Sen var sommaren lagom varm och mycket solig.

- När det gäller rosor så har det här varit den bästa sommaren sen vi flyttade hit år 1976, säger Michael Luther.

Diskussion om artikeln