Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nationella frontens tidigare ledare Jean-Marie Le Pen åtalas för missbruk av EU-medel

Från 2019
Far och dotter Le Pen på Nationella Frontens förstamajparad i Paris 2014.
Bildtext Arkivbild på Jean-Marie Le Pen och Marine Le Pen. Far och dotter står inte på god fot efter flera konflikter inom partiet.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Grundaren av det franska högerextrema partiet Nationella fronten, Jean-Marie Le Pen, 91, åtalas för missbruk av offentliga medel. Han misstänks ha använt EU-medel för att avlöna sina partimedarbetare - pengar som var öronmärkta för parlamentsassistenter i Bryssel och Strasbourg.

Han och partiet ska enligt utredare ha missbrukat nästan sju miljoner euro tillhörande Europaparlamentet mellan 2009 och 2017.

Le Pen hördes om tre av hans assistenters arbetsförhållanden i över fyra timmar i dag, säger hans advokater till nyhetsbyrån AFP.

Det har tidigare inte varit möjligt att åtala Jean Marie Le Pen för det misstänkta brottet, eftersom han åtnjutit immunitet i egenskap av EU-parlamentariker. Le Pen har suttit i parlamentet sedan åttiotalet, fram tills i år.

Parlamentet hävde Le Pens åtalsimmunitet i mars, varefter utredningen kunde inledas.

Den parlamentariska immuniteten innebär att Europaparlamentets ledamöter ''inte får förhöras, kvarhållas eller lagföras på grund av yttranden de gjort eller röster de avlagt under utövandet av sitt ämbete''.

Hans dotter, Marine Le Pen, åtalades i juni i fjol för samma sak efter att EU-parlamentet valde att häva hennes åtalsimmunitet.

Far och dotter Le Pen står inte på god fot med varandra efter att Jean-Marie Le Pen uteslöts ur partiet 2015 på grund av flera kontroversiella antisemitistiska uttalanden. Senare fråntogs han även partiets hedersordförandetitel.

Källor: AFP, Europaparlamentet

Diskussion om artikeln