Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Drönarattacker tände eld på två viktiga oljeanläggningar i Saudiarabien - huthirebeller i Jemen tog på sig attackerna

Från 2019
Uppdaterad 14.09.2019 15:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se video: Drönarattacken mot oljeraffinaderiet i Abqaiq - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det har utförts drönarattacker mot två av Saudiarabiens viktigaste oljeanläggningar. Attackerna riktades mot ett oljeraffinaderi och ett oljefält som tillhör världens största. Enligt en del bedömare är attackerna ett slag mot den globala oljeproduktionen.

Anläggningarna tillhör världens största oljebolag, det statliga saudiska Aramco. Attackerna orsakade bränder i båda anläggningarna, men enligt statliga saudiska medier är bränderna under kontroll.

Enligt saudiska medier började släckningsarbetet vid fyratiden under efternatten då bränderna brutit ut i Abqaiq och Khurais. De rapporterade om bränderna först i samband med att de också sades vara under kontroll.

En karta som visar var Khurais och Abqaiq ligger.
Bild: Google

Saudiarabien besriver oljeraffinaderiet Abqaiq i Buqyaq som världens största. Oljefältet i Khurais, cirka 200 kilometer väster om Abqaiq, är ett av världens största oljefält och det var alltså det andra målet för attackerna.

Huthirebellerna tog på sig attacken

På lördag förmiddag meddelade en talesman för huthirebellerna i Jemen att huthierna genomfört attackerna mot två oljeanläggningar i Saudiarabien med tio drönare.

Samtidigt hotade talesmannen Yahia Sarie med att huthirebellerna kommer att utvidga sina attacker mot saudiska mål.

- Vi har rätt att slå tillbaka i vedergällning för flygattackerna och attackerna riktade mot våra civila under de senaste fem åren, sades det i uttalandet som lästes upp i Masirah TV som är huthirebellernas egen kanal.

Saudiarabien har deltagit i inbördeskriget i Jemen sedan mars 2015, i syfte att slå ner de shiamuslimska huthirebellerna.

Tiotusentals jemeniter har dödats i kriget. Enligt FN har kriget lett till världens värsta humanitära kris.

- Det enda alternativet för den saudiska regeringen är att sluta anfalla oss, sades i uttalandet från huthierna.

Utmärglat barn i Jemen.
Bildtext Ett svältande barn fick behandling på en klinik i huvudstaden Sanaa i oktober 2018.

Den saudiledda militärkoalitionen i Jemen, som får stöd av bland andra USA och Strobritannien, har utsatts för hård internationell kritik på grund av flygattacker som riktats mot skolor, sjukhus och bröllopsfester.

Också huthirebellerna misstänks för krigsförbrytelser.

Saudiarabien har pekat ut Huthirebellerna som skyldiga till tidigare drönarattacker i Saudiarabien. Huthirebellerna i Jemen är lierade med Saudiarabiens ärkefiende Iran.

Mellan Saudiarabien och Iran pågår en hård maktkamp och ett rasande propagandakrig.

Kriget i Jemen har kommit att betraktas som ett indirekt krig, delvis via ombud, mellan Saudiarabien och Iran.

Kan påverka oljeproduktionen globalt?

Aramco har inte utfärdat några uttalanden om vilka skador som drönarattackerna orsakat. Statlig saudisk tv rapporterar att "olje-exporten fortgår".

En skärmdump från en videoupptagning utanför oljeraffinaderiet Abqaiq visade ett stort rökmoln ännu på lördag morgon.
Bildtext En skärmdump från en videoupptagning utanför oljeraffinaderiet Abqaiq visade ett stort rökmoln ännu på lördag morgon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Al Jazeeras expert tror att attackerna mot Aramco kommer att påverka den globala oljeproduktionen.

Osama bin Javaid har studerat Aramcos strategiska betydelse och påpekar att Aramco inte är något vanligt företag, utan att den statliga oljejätten de facto styr landet.

- Vi vet inte hur mycket anläggningen skadats, men det här kommer att minska Saudiarabiens oljeproduktion betydligt. Det här kommer också att påverka den globala oljeproduktionen.

Saudiarabien väntas börsnotera Aramco inom den allra närmaste framtiden. Ett syfte med börsnoteringen är att genom den kunna finansiera ekonomiska reformer som ska göra landet mindre beroende av oljan.

Källor: AFP, AP, Reuters, Al Jazeera, Yle

Diskussion om artikeln