Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskt forskarteam tänker ta reda på om astmamedicin är prestationshöjande – antidopningsbyrån Wada finansierar

Från 2019
Martin Johnsrud Sundby åkte 2016 på en dopningsavstängning efter att saknat dispens för sin astmamedicin.
Bildtext Martin Johnsrud Sundby åkte 2016 på en dopningsavstängning efter att saknat dispens för sin astmamedicin.
Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press

Universitetet i tyska Ulm vill ta reda på huruvida användning av astmamedicin förbättrar idrottares prestationsförmåga. Den internationella antidopningsbyrån Wada har gått med på att finansiera projektet med 300 000 euro, uppger tyska ARD.

Statistik visar att astmadiagnostiserade individuella idrottare i vintergrenar har presterat förvånansvärt bra i samband med OS.

Statistik
Idrottare med astmaMedaljörer med astma
OS 20025,2 %15,6 %
OS 20067,7%14,4 %

Idrottare som har diagnosen astma kan söka dispens för användning av astmamedicin. I så fall finns det ingen risk för att medicinen klassas som dopning.

Det har tidvis spekulerats i om alla idrottare som använder sig av astmamedicin verkligen har behov av medicineringen eller om det finns skäl att misstänka att idrottare felaktigt diagnostiseras med astma för att kunna använda astmamedicin som kan vara prestationshöjande.

För att ta reda på effekterna kommer 24 frivilliga idrottare att delta i den tyska forskningen. Ingen tävlar på toppnivå, men samtliga håller på med idrott på relativt hög nivå.

Norska längdåkare drabbade

Forskningsteamet leds av professor Jürgen Steinacker, professor i idrottsmedicin, och syftet är att ta reda på om det finns vetenskapliga belägg för att användning av astmamedicin förbättrar prestationsförmågan. Resultatet presenteras i slutet av år 2020.

Inte minst i Norge har många längdskidåkare diagnostiserats med astma. I en artikel från 2016 avslöjade VG att en majoritet av damlandslagsåkarna – Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg och Marit Bjørgen – led av astma.

Den norska skidåkaren Martin Johnsrud Sundby åkte år 2016 på en två månader lång avstängning efter att ha använt astmamedicinen Ventoline, trots att han då saknade dispens.