Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Esapekka Lappi bara en halv sekund från täten i Turkiet – men tänker inte hota stallkamraten: ”Grämer förstås”

Från 2019
Esapekka Lappi i farten.
Bildtext Esapekka Lappi i farten.
Bild: imago images / PanoramiC / All Over Press

Sebastien Ogier ser ut att gå mot en seger i Turkiets VM-rally. Fransmannen leder med en halv sekund före stallkamraten Esapekka Lappi, men får tävla om VM-titeln i fred. Förstås att det ska gå så här, säger Lappi.

Med undantaget för en stor miss på den tolfte specialsträckan var Esapekka Lappi på hugget på lördagen i Turkiets VM-rally. Efter att ha stått för den snabbaste tiden av alla på dagens sista, den totalt 13:e specialsträckan ligger finländaren inte ens en sekund efter täten.

Men så länge Sebastian Ogier inte avbryter under de fyra sista specialsträckorna på söndag kommer Lappi inte att ta hem segern. Orsaken? Att stallkamraten Ogier fortfarande är med i VM-racet.

– Det grämer förstås, medger Lappi för Yle efteråt.

– Nu då man för en gångs skull kunde köra om en deltävlingsseger så är den där jävla VM-jagande stallkamraten där och ska komma i mål före.

Programmet är inte längre tillgängligt

Ogier ligger trea i VM-sammandraget och har 40 poäng upp till Ott Tänak. Fransmannen kommer ändå att knappa in på försprånget rejält då både Tänak och tvåan Thierry Neuville tvingades avbryta dagens tävlingar på grund av olika problem.

– Det rår man inte på. Ogier behöver poängen mer än jag. Men min och kartläsarens tid kommer ännu. Vi måste dessutom se till att faktiskt komma i mål. Allt kan hända här i Turkiet, säger Lappi om det ökänt utmanande rallyt.

Suninen jagar tredjeplatsen

Fyran Teemu Suninen får däremot tävla för fulla muggar. Avståndet upp till trean Andreas Mikkelsen är bara 9,8 sekunder och Ford-föraren vågar redan hoppas på en podieplats.

– Men vi får se hur det går. Tio sekunder är fullt möjligt att ta in, men man måste lyckas fullständigt på varje sträcka. Däckvalen måste också vara lyckade, säger han.

Mikkelsen ligger i sin tur en minut och 17 sekunder efter täten. Jari-Matti Latvala är sexa inför den avslutande dagen.

Turkiets VM-rally (13/17):

1. Sebastien Ogier, Citroen 3.12,51,5
2. Esapekka Lappi, Citroen +0,2
3. Andreas Mikkelsen, Hyundai +1.17,1
4. Teemu Suninen, Ford +1.26,9
5. Dani Sordo, Hyundai +2.24,7
6. Jari-Matti Latvala, Toyota +3.14,5
7. Kris Meeke, Toyota +3.29,5
8. Thierry Neuville, Hyundai +4.38,2
9. Pontus Tidemand, Ford +6.55,8

Diskussion om artikeln