Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attackerna mot oljeanläggningarna halverar Saudiarabiens oljeproduktion – landet lovar ändå kunna exportera normalt

Från 2019
Uppdaterad 15.09.2019 22:09.
Massor rök stiger upp ovanför oljeanläggningen i Abqaiq.
Bildtext Rök över oljeanläggningen i Abqaiq.
Bild: AFP / Lehtikuva

På lördagen utfördes drönarattacker mot ett oljeraffinaderi och ett oljefält i Saudiarabien som tillhör världens största. Attackerna som Huthirebellerna har tagit ansvaret för minskar på Saudiarabiens oljeproduktion med mera än hälften.

Anläggningarna som attackerades hör till det statliga saudiska oljebolaget Aramco.

På sin webbplats berättar bolaget att produktionen av råolja minskar med 5,7 miljoner fat per dag. Det betyder fem procent av hela världens oljeproduktion.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skyller på Iran för attackerna och menar att det inte finns bevis på att attackerna kom från Jemen.

- Teheran ligger bakom nästan 100 attacker mot Saudiarabien medan Rouhani och Zarif låtsas engagera sig i diplomati. Mitt bland alla försök till fred har Iran nu inlett en aldrig tidigare skådad attack mot världens energilager. Det finns inga bevis på att attacken kom från Jemen, skriver Pompeo på Twitter.

Irans utrikesministerium avfärdade anklagelserna på söndagen som "meningslösa", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

- Sådana värdelösa och blinda anklagelser är obegripliga och meningslösa, sade Abbas Mousavi som är talesperson för Irans utrikesministeriet.

Han tillade att anklagelserna är ett sätt för USA att rättfärdiga framtida aktioner mot Iran.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se video: Drönarattacken mot oljeraffinaderiet i Abqaiq - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

USA:s president Donald Trump har fördömt attackerna.

Enligt ett uttalande av Vita Huset leder dylika våldsamma attacker mot civilområden och globalt livsviktig infrastruktur till en förvärrad konflikt och djupare misstroende, skriver AFP.

Trump har även talat med prins Mohammad bin Salman och erbjudit Saudiarabien sitt stöd.

Marknaden väntas reagera

Priset på råolja förväntas stiga när börserna öppnar efter veckoslutet. På söndag kväll sade en industrirepresentant till nyhetsbyrån Reuters att Saudiarabien kan exportera normalt en vecka framöver, tack vare oljereserver.

Reuters källa sade på söndagen att det fortfarande var oklart hur länge produktionsstoppet skulle gälla.

USA har också meddelat att de är redo att ta råolja från landets strategiska lager för att hjälpa den globala marknaden.

- Priset på olja kommer att stiga på grund av den här attacken, och om problemen med den saudiska produktionen fortsätter, verkar användningen av de strategiska oljelagren sannolikt och vettigt, säger Jason Bordoff som är chef på Columbia Universitys energipolitiska center till nyhetsbyrån Reuters.

På söndagen sade Vita husets talesperson Kellyanne Conway i en intervju med Fox News att administrationen är beredd att använda USA:s oljereserver om marknaden behöver stabiliseras.

Timo Huhtasaari vid bolaget North European Oil Trade manar till lugn, vad gäller eventuella häftiga stegringar av oljepriset. Huhtasaari säger till Helsingin Sanomat att brent-råoljan i modern tid varit betydligt dyrare än nuvarande 60 dollar per fat, och att världsekonomin inte då heller har stannat.

Chefsanalytiker Samuel Ciszuk vid energikonsultbolaget ELS Analysis påpekar å sin sida till Sveriges Radio att bortfallet i Saudiarabien kan bli svårt att ersätta.

Enligt Ciszuk har amerikanska sanktioner strypt oljexport från Iran och Venezuela, export som Saudiarabien i stället försett marknaden med.

Få aktörer kan alltså ersätta den här typen av olja och Ciszuk tillägger att en riskpremie också kan komma att märkas i priserna, eftersom det nu framöver kan betraktas som en risk att en likadan attack sker igen.

Uppdaterad klockan 10.36 den 15 september med Irans utrikesministeriums kommentarer.

Uppdaterad klockan 18:20 med kommentarer av Conway och analytiker.

Uppdaterad 22:03 med Saudiarabiens löfte om normal export den kommande veckan.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln