Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spelberoende vanligt bland fångar - fängelsepersonal vet inte hur man vårdar beroendet

Från 2019
Närbild av spelautomat
Bildtext Fångarna uppger att de vill ha hjälp med sitt spelberoende medan nästan hälfter av de som jobbar med fångar uppger att de inte har verktyg att hjälpa.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Pengaspelsberoende är vanligare hos fångar än bland den övriga befolkningen, visar en preliminär studie av Institutet för hälsa och välfärd THL.

Av fångarna som deltog i undersökningen hade 16 procent lidit av spelproblem året innan de fått sin fängelsedom. Spelberoende är således vanligare än bland den övriga befolkningen - 3,3 procent har spelproblem.

Resultatet i THL:s undersökning går inte att generalisera på fångar på grund av att enkäten endast fick runt hundra svar. Liknande resultat har ändå uppkommit i internationella studier.

Personalen vet inte hur man vårdar spelberoende

En stor del av de som jobbar inom fängelseväsendet uppger att de möter spelberoende fångar i sitt jobb. Många uppgav också att spelberoende blivit vanligare bland dem som sitter inne.

En fjärdedel av fångarna som svarade på enkäten uppgav att de ville ha hjälp med sitt spelberoende. Vanligast var önskan om gruppterapi.

Nästan hälften av de som jobbar på fängelser uppgav att de inte har tillräckligt med kunskaper för att hjälpa spelberoende fångar.

Spelproblem ökar risken för våldsbrott

Spelberoende kan öka risken för återfallsbrott. Därför anser experter att den finländska fångvården borde ta spelproblem i beaktande mer systematiskt.

Spelproblem kan i värsta fall leda till egendomsbrott och enligt brittisk forskning ökar även risken för våldsbrott hos dem med spelberoende.

- En av orsakerna tros vara att brottslighet och spelberoende har samma underliggande faktorer - impulsivitet och en hög benägenhet för att ta risker, säger Kalle Lind som är forskare på THL till STT.

Källa: STT

Diskussion om artikeln