Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ex-inrikesminister Salvini lovar göra livet surt för Italiens nya regering

Från 2019
Matteo Salvini håller tal och sträcker ut handen.
Bildtext Matteo Salvini kan leva med att nu överlåta sju ministerposter åt "förrädare", för han lovar vinna tillbaka dem med råge om några månader.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det högerpopulistiska partiet Legas ledare Matteo Salvini lovar hindra den nya regeringens reformer med folkomröstningar. Salvini försäkrade för sina anhängare att partiet snarast ska få makten igen.

Inför tiotusentals åskådare försäkrade den tidigare inrikesministern på söndag kväll att Lega ska bombardera den nya regeringen med folkomröstningar för att stoppa dess försök att omintetgöra hans arbete.

- Om de rör vårt säkerhetsdekret kommer vi inte att samla 500 000 underskrifter, utan snarare fem miljoner för att försvara vårt lands heliga gränser, sade Salvini.

Italiensk lag kräver 500 000 underskrifter för att ordna en folkomröstning.

Matteo Salvini och hans högerpopulistiska Lega gjorde en politisk felbedömning, då de spräckte sin egen regering i hopp om nyval, men de andra partierna lyckades trots allt bilda en ny koalition utan Lega.

På söndag lovade Salvini med hänvisning till folkomröstningar att "en folkets regering" ska styra de kommande månaderna, i stället för "förrädarna" i den nya regeringen.

Flyktingar i flytvästar på en båt på Medelhavet.
Bildtext Under dåtida inrikesminister Salvinis ledning stiftades en lag som förbjöd räddningsfartyg med migranter ombord att ta iland i Italien.
Bild: ullstein bild - JOKER / Alexander Stein/ All Over Press

Den nya regeringen är mer positivt inställd gentemot EU och invandring än den förra regeringen var, och så sent som på lördag lät regeringen ett franskt fartyg med knappt hundra räddade migranter ta iland på ön Lampedusa.

Förutom en mer liberal inställning till invandring, planerar premiärminister Giuseppe Contes regering eventuellt en ny vallag, som skulle göra det svårare för Lega att komma till makten i framtiden.

Söndagens evenemang ägde rum i den norditalienska staden Pontida, som är ett slags ideologisk vallfärdsort för Lega-partiet.

Tiotusentals anhängare närvarade. Många viftade med partiets flaggor och regionala flaggor och skanderade ord som "val" och "frihet".

Salvini var inte fullt lika polemisk i tonen som han annars flera gånger varit, bland annat uppmanade han medlemmar att vara tålmodiga och artiga i politiska samtal, medan andra talare under evenemanget talade om revolution och motstånd.

Somliga journalister på plats hade poliseskort, men trots det blev en en journalist skymfad och en annan slagen. Den slagnes mikrofon slogs också sönder.

Källor: AP, Reuters, ARD

Diskussion om artikeln