Oljeattackerna: Trump antyder militär vedergällning och oljepriserna rusar
USA:s president Donald Trump twittrar att USA är redo att vedergälla lördagens attacker mot saudiska oljeanläggningar. "Vi är laddade och klara", skriver han. Samtidigt öppnar USA sina strategiska oljereserver för att mota prishöjningarna.
"Det finns anledning att tro att vi vet vem som är skyldig, vi är laddade och klara i avvaktan på verifiering, men vi väntar på att höra från Kungadömet om vem de anser vara skyldig till den här attacken och på vilka villkor vi ska gå vidare!". Så twittrade Trump natten till måndagen.
Trump nämner inte Iran i sin tweet. Han talar inte heller direkt om militär vedergällning, men tonfallet är olycksbådande. Enligt Washington Post överväger USA en vedergällningsattack, men det finns de på försvarsministeriet Pentagon som uppmanar till återhållsamhet.
Det var de Iranstödda huthirebellerna i Jemen som genast tog på sig drönarattackerna som riktades mot två viktiga oljeanläggningarna i östra Saudiarabien natten till lördagen.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagade på lördag kväll Iran för att ha utfört attackerna, vilket Teheran genast förnekade.
USA utgår från att attackerna inte kom från Jemen
Amerikanska bedömare tvivlar starkt på att huthirebellerna i Jemen har kapacitet att rikta så träffsäkra attacker mot så avlägsna mål som de i Saudiarabien natten till lördagen.
En anonym amerikansk regeringskälla som citeras av både nyhetsbyrån Reuters och Washington Post säger att USA utgår från att drönarna inte skickades från Jemen.
Enligt den här källan visar nedslagsspåren i anläggningen i Abqaiq att attackerna inte kom från söder, där grannlandet Jemen ligger, utan från nordväst, där vi har södra Irak.
Samma anonyma källa uppger att saudierna sett tecken på att angreppet inte utfördes enbart med drönare, utan att man tror att där också använts kryssningsmissiler.
De flesta bedömare är överens om att Iran har försett huthirebellerna i Jemen med vapen och drönare och gett dem skolning i hur de används. Nu är frågan om Iran var direkt ansvarig för lördagens attack.
Drönarna skickades från södra Irak?
Det förekommer spekulationer om att drönarna skulle ha skickats från södra Irak, där flera Iranstödda shiamiliser är verksamma.
Irak avvisar de här uppgifterna lika bestämt som Iran förnekar sin iblandning.
Om också kryssningsmissiler var inblandade i attacken, så ifrågasätts Saudiarabiens försvarsförmåga kraftigare än om det var bara drönare som användes.
Tidigare hade bara regeringar tillgång till flygstridskrafter, men drönare har demokratiserat våldet från skyarna.
Drönare är svårare att upptäcka och försvara sig mot än kryssningsmissiler, påpekar många försvarsexperter.
Washington Post har intervjuat en före detta chef för terrorismbekämpning vid CIA, Bernard Hudson. Han tror också att attacken utfördes med både drönare och kryssningsmissiler.
- Tidigare hade bara regeringar tillgång till flygstridskrafter, men drönare har demokratiserat våldet från skyarna, säger Hudson.
Drönarna bekymrar också de globala oljemarknaderna. Händer det här en gång så kan det hända fler gånger.
Oljepriserna rusade
Lördagens attacker mot Saudi Aramcos två oljeanläggningar slog ut över 50 procent av landets råoljeproduktion. Det är lika med 5,7 miljoner fat olja per dag och fem procent av världsproduktionen.
Dessutom ökade attackerna marknadernas oro för situationen i den politiska krutdurken kring Persiska viken och för en militär konfrontation mellan USA och Iran.
Priset på råolja steg kraftigt när marknaderna i Asien öppnade på måndag morgon - till sin högsta nivå på sex månader, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Till en början steg priset på Brentolja med över 19 procent, till nästan 72 dollar per fat, men priset sjönk efter att president Trump meddelade att USA släpper råolja från sina strategiska oljereserver.
Enligt Trump ska mängden olja som släpps vara "tillräcklig för att tillmötesgå marknaden".
Det lugnade ner oljeprisrallyt och under den sena morgonen i Asien låg Brentoljan på 66,25 dollar per fat, vilket var en höjning på ungefär tio procent från fredagen.
Den amerikanska WTI-oljan i sin tur hade gått upp med 8,8 procent från fredagen och noterades till 59,7 dollar per fat.
Oron märktes även på de europeiska börserna. Där steg olje- och gasbolagen medan i stort sett alla andra sektorer backade.
Det är svårt att förutse hur pass allvarliga eller långvariga konsekvenserna för oljeattackerna blir på marknaderna. Det beror delvis på politik och läget kring Persiska viken och dels på hur snabbt Saudi Aramco kan operera normalt igen.
Omfattande skador
Tillsvidare har Aramco inte uppgett någon tidsram för när produktionen kan återställas.
Men skadorna verkar vara omfattande och det kan behövas månader av arbete för att produktionen ska kunna återställas.
Fernando Ferreira, som är chef för geopolitisk riskanalys vid Rapidan Energy Group, beskriver attacken som sofistikerad och säger att skadorna ser ut att vara omfattande.
Ferreira säger att satellitbilderna som USA publicerat tyder på att fem av anläggningens tio stabiliseringstorn är förstörda.
De måste återbyggas innan anläggningen kan återgå till full produktion.
Källor: Reuters, Washington Post, AFP, AP, Yle, BBC, CNN